ANAOKULUNA DEVAM EDEN SURİYELİÇOCUKLARIN SOSYAL BECERİLERİNİNPSİKOMETRİK ÖZELLİKLERİNE GÖREİNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışma anaokuluna devam eden Suriyeli 4-5 yaş grubuçocuklarının sosyal becerilerinin ve problem davranışlarının bazı psikometriközelliklerine göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İlişkiseltarama modeline göre planlanan araştırmada nicel araştırma yöntemlerindenyararlanılmıştır. Çalışma grubu Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde2017-2018 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitimi alan 77 Suriyeli çocuktanoluşmaktadır. Araştırmada kullanılan Kişisel Bilgi Formu araştırmacılartarafından geliştirilmiştir. Araştırmada kullanılan davranışderecelendirme sistemi ise 1990 yılında Elliott ve Gresham tarafındangeliştirilmiş olup 2008 yılında Bülbül ve Elibol Gültekin tarafındanTürkçe ‘ye uyarlanmıştır. Araştırmanın bulguları genel olarak değerlendirildiğinde,araştırmaya katılan Suriyeli çocukların sosyal beceri toplampuanları ve özdenetim alt boyut puanlarının kız çocuklarında dahayüksek sonuçlar verdiği, problem davranış toplam puanları ve içselproblemler alt boyutunda ise erkek çocuklarında daha yüksek sonuçlarverdiği söylenebilir.

The object of this study is to analyze the social skills and the problem behaviours of the Syrian refugee children who are taking preschool education at the moment according to psychometric features. The study which was designed according to the correlational survey model was evaluated in quantitative research approach. Participants consisted of 77 Syrian kids at the age of 4-5 who keep on their preschool education in 9 different independent kindergarden which are in Eyyübiye, one of the central territories of Urfa, in 2017-2018 academic year. The data of the study were collected through the Personal Information Form developed by the researcher and Social Skills Rating System (SSRS) formed by Gresham and Elliot (1990) and adopted to Turkish by Elibol Gültekin (2008) and Bülbül (2008). When the findings of the research is generally evaluated, in the mean of the sum of social skill results and self-audit subscale scores of Syrian refugee children are higher in females than males. The mean of their sum of problem behaviour scores and internal problems subscale scores are higher in males than females.
RESEARCH ON SOCIAL SKILLS OF SYRIAN REFUGEE CHILDREN CONTINUING PRESCHOOL ACCORDING TO PSYCHOMETRIC FEATURES