Implementing successful enterprise systems - Şener, İbrahim (My University, 2002)
Entegre yazılımlar firmaların önemli bir takım proseslerini ve bilgilerini aynı çatı altına toplarlar. Bu sistemler, aynı zamanda, verimli bir iş ortamı ve yönetim elde etmek isteyen kurumlar için birebirdir. Başarılı bir şekilde kurulmuş bir entegre sistem, kurumları dijital bir yapıya kavuşturma ve toplam kalite yönetimini elde etme bakımından kilometre taşı niteliğindedir. Birbaşka deyişle, entegre sistemlerin kurulumu herhangi bir yazılım programının ötesinde daha büyük bir öneme sahiptir. Dahası, bu çok zor ve detaylı çalışma isteyen bir iştir. Başarılı bir sistemin elde eldilmesi bu sistemlerin organizasyonel bir proje yaklaşımıyla kurulumuyla mümkündür. Proje yöneticilerin teknik tecrübe ve yetenekleri projelerin başarısı üzerinde gerçekten de önemli bir yere sahiptir, ancak metodolojik yaklaşım başarıya ulaşmanın anahtarı durumundadır. Bu göstiyor ki, tıpkı entegre sistemler gibi, bu sistemlerin kurulum metodları da çok önemlidir. Bu metodların Türkiye'de yaklaşık 10 senedir kullanıldığı düşünülüp ve bunların bu tür sistemlerin başarısını belirleme konusundaki etkileri dikkate alındığında, bu konuda bir araştırma yapma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı; farklı metodolojileri incelemek ve tartışmaya açmak, tecrübelerimi kullanarak proje metodolojilerine Türkiye'deki şartlara uygun yeni bir yaklaşım getirmektir. Bunun yanında, bu yeni yaklaşım içeriğine, projelerdeki bir takım riskleri de (kullanıcıların dirence vb.) gözönünde bulundurarak, metodolojiyi tamamlayacak bir takım teknikler de dahil ettim. Çalışmamın ikinci bölümünde, yazılım şirketlerinin sundukları entegre çözümleri ve bunların kurulum metodolojileri incelenmiştir. Bunlardan başka, geleneksel anlamda bilgisayarlı bilgi sistemleriyle günümüz entegre çözümlerin örtüştüğü yerler ve farklar da açıklanmıştır. Tez çalışmaları kapsamında, bünyesinde soru-cevap şeklinde çok fazla soru olmayan, tartışmayı ve yeni olguları anlamaya çalışmayı sağlayabilecek bir mülakat planı düzenlenmiştir. Bu mülakatları, Türkiye'deki önemli yazılım firmalarının proje yöneticileri, danışmanları ve müşteri temsilcileriyle birlikte gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma ile, prototip uygulamasının ve bazı tamamlayıcı tekniklerin proje metodolojileri içine dahil edilip edilemeyeceğinin öğrenilmesi ve önerdiğim proje metodolojisi hakkındaki uzmanların görüşleri, genel olarak da Türkiye'de entegre sistem kurulum sırasında yaşanan bilmediğimiz konuların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

Enterprise systems do not only integrated almost all sort of key business processes of an organization, but they provide benefits like efficient business and management. A successfully implemented enterprise system is also accepted as a milestone to reach the objective of digital firm and total quality. In other words, enterprise systems implementation is worth more than an software package installation. Moreover, it is a very complex job and need a detailed study. Success can only be achieved by implementing these systems in a 'business project' approach. The technical skills of the project managers can have an important impact on the success of the projects, however a methodology is the key issue to assure the success of the project. Like enterprise systems, the implementation methodologies are imported too. And they have been used for at least 10 years in Turkey in this manner. In this sense, a research had to be done to analyze the methodologies and their effects on the success of the systems. The purpose of this thesis was to analyze and discuss the alternative methodologies. In addition, my experience in implementation projects led me to believe that a new approach could be presented that could suit to the organizations in Turkey better. While proposing this new methodology, the behavioral risks (like resistance to new system) have been either considered and some complementary techniques have been defined and included. In the second chapter of this study, the analysis has been deepened on the base of various ERP vendors. Their total enterprise system solutions have been compared and contrasted with their implementation methodologies. Last but not least, in this study, the linkage has been explained between traditional computer-based information systems and contemporary enterprise systems that were provided by the vendors. A semi-structured interview has been designed and conducted a with a number of project managers, consultants and key account officers of major Turkish software companies. The objectives of that research were to understand whether prototyping and other complementary techniques could be included into the project methodologies and to find out the opinions of interviewees on the proposed methodology. Furthermore, some other issues have tried to get explored in the implementation projects in Turkey.
Keywords: Entegre Yazılım; Muhasebe; Proje Metodu; Yönetim ve yardımcı hizmetler