1960-1973 yılları arasında Türkiye’de sermaye birikim süreci - Tuna, Ş. Gürçağ (My University, 2004)
Kapitalizmin temel mekanizması sermaye birikimidir. Sermaye birikimi kapitalist bir toplumda zorunlu bir ilişkidir ve kapitalist toplumsal ilişkilerin yeniden üretimini sağlar. 1960-1973 yılları arası toplumsal değişmenin hız kazandığı bir süreç olmuştur. Toplumsal ilişkiler alanında yaşanan değişim, sanayi sermayesi biçimine geçiş için gerekliliktir. Bu doğrultuda devlet, sanayi sermayesi birikiminin ihtiyaçlarını karşılama yönünde hareket etmiştir. 1960-1973 yılları arasında ulusal dinamikler ile uluslar arası dinamiklerin çıkarları ortaktır. Devlet bu ortak çıkarlar yönünde hareket etmiştir. Yani 1960-1973 yılları arasında sermaye birikim süreci, ulusal dinamiklerle uluslar arası dinamiklerin çıkarları doğrultusunda, devletin uyguladığı politikalarla şekillenmiştir. Name and Surname: Ş.Gürçağ Tuna Field: Economics Programme: Development Economics and Economic Growth Supervisor: Professor Ahmet Çakmak Degree Awarded and Date: Master- July 2004 Capital Accumulation, İndustry Capital

CAPİTAL ACCUMULATİON PROCESS İN TURKEY BETWEEN THE YEARS 1960-1973 Fundamental mechanism of capitalism is capital accumulation. Capital accumulation is a must relation in a capitalistic society and causes capitalist relations in the society to develop. Between 1960-1973 society developed with an increasing speed. The change in relations among society is a necessity for a transition to industrial capital. In order to do that the state acted to compensate for the needs of capital accumulation. The national and international benefits were the same between 1960-1973. The state acted for those common benefits. Between the years 1960-1973 the capital accumulation process was shaped by the state policy according to national and international benefits.
Keywords: Ekonomik Gelişim_Türkiye; Kalkınma Ekonomisi