Öğretmenlik staj yönetim sisteminin tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması - Kulaksız, Taibe (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı fakülte-okul işbirliğinde yer alan paydaşlar arasındaki etkileşimi güçlendirmeye yönelik olarak Öğretmenlik Staj Yönetim Sistemi (ÖS-YS)’ni tasarlamak, geliştirmek, uygulamak ve etkililiğini sınamaktır. Araştırmanın çalışma grubunda 6 öğretim elemanı, 5 uygulama öğretmeni ve 42 öğretmen adayı yer almaktadır. Çalışma kapsamında dört basamaktan oluşan tasarım tabanlı araştırma yöntemi kullanılmıştır. İlk basamakta fakülte-okul işbirliğinde bulunan fakülte öğretim elemanları, öğretmen adayları ve uygulama öğretmenlerinin staj süreçlerinde karşılaştıkları sorunlar belirlenerek çözüm önerileri ortaya konmuştur. İkinci basamakta ÖS-YS’nin tasarım sürecine ilişkin kararlar alınmış ve ürün geliştirilmiştir. Üçüncü basamakta okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması dersleri ÖS-YS destekli olarak yürütülmüş ve etkililiği değerlendirilmiştir. Derslerde öğretmen adaylarına sunulan staj etkinliklerine TPAB (Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi) temelli etkinlikler eklenerek güncellenmiştir. Uygulama boyunca kullanıcılardan alınan geri bildirimler ile sistemde sürekli iyileştirmeler yapılmıştır. ÖS-YS’nin etkililiğini sınamak için tek grup öntest - sontest deneme öncesi modeli ile dönem başında ve sonunda öğretmen adaylarına öğretmen

yeterlik, TPAB ve Bilgi ve İletişim Teknolojilerine (BİT) yönelik tutum ölçekleri uygulanmıştır. Buna göre öğretmen adaylarının BİT’e yönelik tutum ve TPAB sontest puanlarının öntest puanlarına göre anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Dönem sonunda öğretmen adayları ÖS-YS’yi değerlendirme formu aracılığıyla değerlendirmişlerdir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler vasıtasıyla öğretim elemanlarının ÖS-YS destekli yürütülen staj süreçlerine dair görüşleri alınmıştır. Yöntemin son basamağında ise fakülte-okul işbirliğini iyileştirmeye yönelik olarak geliştirilen bir sisteme ilişkin tasarım ilkeleri geliştirilmiş ve tüm süreçten elde edilen bulgular yansıtılmıştır. retmen Yetiştirme, Fakülte-Okul İşbirliği, Öğretmenlik Stajı, Okul Deneyimi, Öğretmenlik Uygulaması, TPAB ABSTRACT The aim of this study is to design, develop, implement and evaluate the effectiveness of the Teacher Field Practice Management System (ÖS-YS), which seeks to reinforce during School Experience and Field Practice courses the communications between the stakeholders in the faculty-school partnership model, namely the pre-service teachers, their supervising faculty members and guiding in-service teachers. The study group consists of 6 academicians, 42 pre-service teachers and 5 mentor teachers. The pursued method of research has been design-based research, which is comprised of four stages. The first stage involves an analysis of the problems that academics, pre-service teachers and in-service teachers face during field practice courses and formulation of possible solutions. The second stage involves decisions on design principles based on outcomes of the first step, followed by the actual design and development of a product for solution. The third stage involves implementation of the product within School Experience and Field Practice courses as a supporting tool and the evaluation of this process. Field Practice activities assigned to students during the courses have been updated in compliance with the TPACK (Technological Pedagogical Content Knowledge). paradigm. Feedback received from users of the product enabled the product to be continually improved. The effectiveness of ÖS-YS has also been evaluated using a pre-test post-single group pre-experiment with measurements at the beginning and end of the semesters pertaining to the self-efficacies of pre-service teachers and their attitudes towards TPACK and ICT use. Results have shown that attitudes of pre-service teachers towards TPACK and ICT use have increased significantly after using the ÖS-YS. The system has also been evaluated using open-ended evaluation forms filled by its users and by semi-structured interviews conducted with academicians at the end of the semester. The last stage involved determining design principles for this system and reflecting findings collected throughout the entire design process. Teacher Training, Faculty-School Partnership, Field Practice, School Experience, Teacher Intersnhip, TPACK
Keywords: Mesleki eğitim; Öğretmenler; Öğretmenlik; Türkiye; Yetiştiştirilmesi