Vektörle mücadele ve ilaçlama işinde çalışan işçilerde DNA hasarının comet tekniği kullanılarak araştırılması - Aydoğanoğlu, Erkan (My University, 2012)
Vektörle Mücadele Ve İlaçlama İşinde Çalışan İşçilerde DNA Hasarının Comet Tekniği Kullanılarak Araştırılması Pestisitler dünyada en çok kullanılan kimyasal maddelerdir. Pestisitlerin sağlık ve zirai programlarda yaygın olarak kullanımı çevresel kirlenmeye yol açmaktadır. Kullanım sırasında pestisitlere doğrudan maruz kalınabilir veya kullanılan pestisitlerin çeşitli yollarla çevreye yayılmaları sonucu besin zincirine girerek tekrar insana ulaşabilir. Piretroidler ise hedef canlı üzerinde yüksek, memelilere düşük toksik etki göstermesi nedeniyle günümüzde sıkça kullanılan en önemli pestisit grubudur. Bu çalışmada, pestisit ilaçlama işinde çalışan işçilerde oksidatif DNA hasarı, alkali Comet analizi ve idrar 8-hidroksi-2’-deoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri ölçülerek araştırılmıştır. Çalışma popülasyonu işçi (n=55) ve sağlıklı kontrol gruplarından (n=38) oluşmaktadır. Bunlara ek olarak, piretroid insektisitlerinden olan -sipermetrin, tetrametrin, d-fenotrin ile sinerjist etkili piperonil butoksit (PBO)’in genotoksik potansiyeli in vitro Comet analizi ile değerlendirilmiştir. Hücreler, test bileşiklerinin 10, 50, 100 ve 200 µg/ mL’lik konsantrasyonları ile 30 dak. ve 120 dak. süreyle 37 0C’de inkübe edilmiştir. Çalışma sonuçlarımıza göre, Comet analizi ile işçi grubunda gözlenen DNA hasarı, kontrol grubuna kıyasla yüksek bulunmuştur (p<0.001), bununla birlikte idrar 8-OHdG düzeyleri arasında fark görülmemiştir (p>0.05). In vitro analiz ile 30 dak. inkübasyon sonucunda -sipermetrinin 200 µg/ mL konsantrasyonuna bağlı olarak DNA göçünün artığı gösterilmiştir (p<0.05). Diğer taraftan, 120 dak. inkübasyon süresi sonunda -sipermetrinin göreceli olarak güvenli olduğu ve tetrametrin, fenotrin, PBO’nun ise DNA göçünü artırdığı bulunmuştur (p<0.05). Bu çalışma ile piretroid insektisitlerinin yüksek konsantrasyonlarda genotoksik olabileceği gösterilmiştir. Bu pestisitlerle çalışan bireylerde, özellikle yeterince koruyucu önlemler alınmadığı takdirde, bu bileşiklere bağlı olarak genotoksik etki ortaya çıkabilir.

Investigation of DNA Damage Using The Comet Assay of Workers Employed in Insect Control and Pesticide Spraying Pesticides are chemical substances most commonly used around the world. The widespread use of pesticides in health and agricultural programs has led to environmental pollution. These toxicants get into the human body through the food chain and cause serious health problems. Pyrethroids are widely used as pesticides due to their high insecticidal potency, low mammalian toxicity. In this study, we investigated oxidative DNA damage status of workers employed in pesticide spraying with alkaline Comet assay and urinary 8-hydroxy-2’-deoxyguanosine (8-OHdG). The study population consisted of workers (n=55) and healthy control group (n=38). Additionally, the genotoxic potential of -cypermethrin, tetramethrin, phenothrin as pyrethroid insecticides and piperonyl butoxide (PBO) was evaluated by using in vitro Comet assay. The cells were incubated with 10, 50, 100 and 200 µg/ mL of the test substances for 30 min. and 120 min. at 37 0C. Our results revealed that the DNA damage observed in workers was significantly higher than controls (p<0.001), however the difference of urinary 8-OHdG levels between workers and healthy controls was not statistically significant (p>0.05). According to in vitro analysis, the highest DNA migration occurred at 200 µg/ mL concentrations of -cypermethrin for 30 min. incubation period (p<0.05). On the other hand, 200 µg/ mL concentrations of -cypermethrin were relatively safe and tetramethrin, phenothrin, PBO increased the DNA migration after the end of 120 min. incubation period (p<0.05). Our results indicate that pyrethroid insecticides would be genotoxic at higher concentrations. It is probable that a genotoxic effect might occur due to the fact that these individuals have worked with these pesticides, especially without precaution.
Keywords: Çevre Bilimleri