Müzik öğretmeni adaylarının düşünme stilleri ile müzik yeteneği öz yeterlik durumları arasındaki ilişki - Bayraktar, Emel (My University, 2018)
Bu araştırma Müzik Öğretmeni Adaylarının Düşünme Stilleri İle Müzik Yeteneği Öz Yeterlik Durumları arasındaki ilişkinin saptanması ve durumların uygulanma düzeylerinin hangi değişkenler dahilinde farklılıklar gösterebileceğini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Tarama yöntemi ile yapılan bu çalışmanın örneklem grubunu, Marmara Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi sınıfında öğrenim gören toplam 118 müzik öğretmeni adayı oluşturmaktadır.Araştırmada 3 temel veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar, araştırmacı tarafından oluşturulan “Kişisel Bilgi Formu” S. Fer tarafından Türkçe’ye çevrilerek dil eşdeğerliği, geçerliği ve güvenirliği yapılmış “Düşünme Stilleri Envanteri”, ve G. Özmenteş ve S. Özmenteş tarafıdan geliştirilen “Müzik Yeteneğine İlişkin Öz Yeterlik” testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre;•Müzik öğretmeni adaylarının düşünme stilleri ve öz yeterlik arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.•Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, Düşünme Stilleri ortalamasında öğrencilerin kendilerini “Akademik Olarak Başarılı Görme” sorusuna verdikleri cevaplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur.•Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, Düşünme Stilleri ile ilgili bilgi düzeyleri ile diğer demografik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.•Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, Öz Yeterlik ortalamasında öğrencilerin kendini “ Akademik Olarak Başarılı Görme” sorusunda verdikleri cevaplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur.•Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, Öz Yeterlik ortalamasında öğrencilerin “İlerde Öğretmen Olma Düşüncesi” sorusuna verdikleri cevaplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur.•Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının, Öz Yeterlik durumları ile ilgili bilgi düzeyleri ile diğer demografik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

The ultimate aim of this study is to determine the relation between the Music Teacher Candidates’ thinking styles and music ability self-efficacy situations and also to exhibit in which the level of implementation of the situations differs.The research in which the scanning method is used, was carried out on the 118 music teacher candidates who study at the 4th grade of Music Education Departments of Faculties of Education of Marmara University, Karadeniz Technical University, Balıkesir University, Van Yuzuncu Yil University.In the research 3 main data collection devices are used. These are researcher-generated “Personal Information Form” translated into Turkish by S. Fer and language equivalence, validity and reliability maden and “Thinking Styles” developed by G. Özmenteş and S. Özmenteş “Music Ability Self-Efficacy “test was used.According to the outcomes of the research;•There is statistically significant relation is found between the music teacher candidates’ of the thinking styles and self-efficacy.•A statistically significant relation is found between the music teacher candidates’ answers to the question: “Do you see yourself academically successful?” and their knowledge level of Thinking Styles approaches•No statistically significant relation is found between the music teacher candidates’ knowledge level of Thinking Styles approaches and other demografical properties.•A statistically significant relation is found between the music teacher candidates’ answers to the question: “Do you see yourself academically successful?” and their knowledge level of Self-Efficacy approaches.•A statistically significant relation is found between the music teacher candidates’ answers to the question: “Do you want to be a teacher in the future?” and their knowledge level of Self-Efficacy approaches.•No statistically significant relation is found between the music teacher candidates’ knowledge level of Self-Efficacy approaches and other demografical properties.
Keywords: Düşünme Stilleri; Eğitim ve çalışma; Instruction and study; Music; Music Education; Music Teacher; Müzik; Müzik Eğitimi; Müzik Öğretmenliği Thinking Styles; Öğretmen yetiştirilmesi; Öz Yeterlik; Self-Efficacy; Teacher training; Turkey; Türkiye