AB sürecinde Türkiye’de görsel basın: televizyon - Arslan, Selda (My University, 2005)
Görsel basında televizyonlarda, diğer işletmeler gibi kar elde etmek amacıyla kurulmuş işletmelerdir. Buna rağmen, diğer işletmelere göre farklı özellikler taşımaktadırlar. Televizyonlar, hem ekonomik veya ticari, hem de siyasal ve sosyal yönelimli fikri işletmelerdir. Türkiye'de görsel basında hakim durum oligopol yapıdır. Oligopol piyasa, toplam piyasa türlerine göre geniş ve piyasa fiyatını etkileyecek birkaç satıcının egemen olduğu piyasa türüdür. Oligopol piyasa içerisinde, rekabet kurallarının olması, küçük işletmeleri korumak adına gereklidir. Rekabet tüm işletmelerde olduğu gibi, görsel basın işletmelerinde de hem olması gereken hem de düzenlenmesi gereken bir olgudur. Televizyonların en önemli geliri olan reklam, reyting kaygısı taşımaktadır. Reklamverenler reytingi yüksek televizyonları tercih ettiklerinden, televizyonlar kamu hizmetini ikinci plana atarak, ticari işletmeler haline gelmiştir. Türkiye'de olduğu gibi, Avrupa ülkelerinde de aynı problemler yaşanmaktadır. Bu yüzden hem Türkiye'de hem de Avrupa'da ortak anlaşmalar ve düzenleyici kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumların amacı, televizyonların kendi aralarında yaptıkları rekabeti sınırlamak ve hakim gücün kötüye kullanımını önlemektir. Name and Surname : Selda Arslan Fıeld : Comunıcatıon Scıences Programme : Medıa Economy and Administration Supervısor : Asst. Prof. Şevket Sayılgan Degree Awarded and Date : Master, 2005 Television, Advertising, Comptition

VİSUAL PRESS İN TURKEY'S PERİOD OF EUROPEAN UNİUN: TELEVISION Like all the other enterprises, visual press and television are based on a goal of profit. However, some differences are seen; TV channels maintain both economical and political properties. The dominant structure in current turkish press is olligopol structure. In olligopol market exists a few entities which are powerful enough to shape market prices. Rules must be set in olligopol market to protect smaller entities. Competition is required in media, but it must be kept under control. Being the prime income of television, advertorials require rating. Therefore TV channels have become commercial companies, taking public service out of consideration in order to raise their ratings.Same problems are seen in european countries. Therefore common agreements and rule-setting entities are present in both Turkey and Europe.The goals of these entities are to limit competition between the companies and to prevent the corruption of dominant power.
Keywords: Ekonomik yönler; İletişim; İletişim (Telekomünikasyon); Televizyon; Telsiz iletişimi