Ölü bölgesi olan işitme kayıplı hastalarda frekans düşürmenin gürültüde konuşmayı anlama ve fonem algısı üzerindeki etkisi - Tanrıöven, Ali (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada ölü bölgesi olan (CDR’li) ve ölü bölgesi olmayan (NCDR’li) işitme kayıplı hastalarda işitme cihazındaki frekans düşürmenin(FD) gürültüde konuşmayı anlama ve fonem algısı üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 16 CDR’li ve 21 NCDR’li işitme kayıplı hastaya işitme cihazında FD açıkken ve kapalıyken Fonem Algısı Testi ve Türkçe Matriks Testi uygulanmıştır. Katılımcılar 18-60 yaş aralığındadır.Bulgular: Her iki grupta FD faktörü ortalama Türkçe Matriks skorlarında, tüm ortalama fonem algısı tespit etme test skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış ortaya koymuştur. Her iki grupta FD faktörü ortalama fonem algısı tanıma skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya koymamıştır. Gruplar arasında ortalama Türkçe Matriks skorlarında, ortalama fonem algısı tanıma skorlarında ve 5 kHz hariç tüm ortalama fonem algısı tespit etme skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.Sonuç: Yüksek frekanslara doğru artan sensörinöral işitme kayıplı bireylere FD özelliği olan işitme cihazları tavsiye edilmelidir.

Objective: The aim of the study was to determine the effect of frequency lowering(FL) algorithms on speech recognition in noise and phoneme perception in patients with cochlear dead region (CDR) and non-cochlear dead region (NCDR). Materials-Method: 21 patients with NCDR and 16 patients with CDR were included in the study. All participants completed Turkish Matrix test and phoneme perception test under two condition: Frequency lowering deactivated and frequency lowering activated. Participants are in the 18-60 age range.Results: FL factor showed a statistically significant increase in mean matrix scores and all mean phoneme perception test scores ın both groups, FL factor did not show a statistically significant difference in mean phoneme perception recognition scores ın both groups. There was no statistically significant difference in mean matrix scores, mean phoneme perception recognition scores and all mean phoneme perception detection scores except 5 kHz between the groups.Conclusion: Using hearing aids which have any kind of the FL technology is recommended to individuals with steeply sloping high-frequency sensorineural hearing loss.
Keywords: Audiology; Cochlear Dead Region; Fonem Algılama Frequency Lowering; Frekans Düşürme; Gürültüde Konuşmayı Anlama; Hearing Aid; Hearing loss; İşitme Cihazı; İşitme kaybı; Koklear Ölü Bölge; Odyoloji; Phoneme Perception; Speech Recognition İn Noise