Negatif ivmelenme bölgesi içeren doğrusal sürat antrenmanlarının bazı motor beceriler üzerine etkisi - Akyüz, Cem (My University, 2019)
ÖZETAmaçBu çalışmanın amacı; negatif ivmelenme bölgesi içeren doğrusal sürat antrenmanlarının negatif ivmelenme, sürat, çeviklik, esneklik, dikey güç, dikey sıçrama, bacak kuvveti ve dinamik denge performansı üzerine etkilerini belirlemektir.Gereç ve YöntemÇalışmamıza, geleneksel sürat antrenman grubu (GSAG), negatif ivmelenmeli sürat antrenman grubu (NİSAG) ve kontrol grubu (KG) olarak toplam 56 kişi (yaş: 13,46±1,40; boy: 156,75±11,73; kilo: 47,73±11,23) katılmıştır. GSAG (n=21) ve NİSAG (n=19) en az bir yıl lisanslı futbol oynayan aynı futbol takımı oyuncularından oluşturulmuştur. KG (n=16) ise sedanter öğrencilerden oluşturulmuştur. Çalışma grupları 6 haftalık süreçte toplam 18 antrenmana katılmıştır. Katılımcıların ön-son testlerinde negatif ivmelenme (Nİ), sürat (SÜR), çeviklik (ÇEV), esneklik (OE), dikey güç (DG), dikey sıçrama (DS), bacak kuvveti (BK) ve sağ-sol dinamik denge (SĞBD-SLBD) ölçümleri alınmıştır. Bulgular ve SonuçlarGruplar arası yapılan analizlere göre GSAG ve NİSAG grupları DS, SLBD ve SĞBD ölçümlerinde KG grubuna göre, NİSAG grubu ise Nİ ölçümlerinde GSAG ve KG gruplarına göre anlamlı düzeyde gelişim göstermiştir (p<0,05). Sonuç olarak NİSAG grubunun GSAG grubundan farklı olarak negatif ivmelenme yeteneği de gelişmiştir. Bu nedenle optimum sürat gelişimi ve futbolun doğası gereği negatif ivmelenme bölgesi içeren doğrusal sürat antrenmanları tarafımızca önerilmektedir.

ABSTRACTPurposeThe aim of this study is to determine the effects of linear speed training including deceleration zone on speed, agility, flexibility, vertical power, vertical jump, leg strength and dynamic balance performance.Material and MethodIn our study, a total of 56 volunteers (age: 13,46±1,40; height: 156,75±11,73; weight: 47,73±11,23) participated as traditional sprint training group (GSAG), speed training group including deceleration (NİSAG) and control group (KG). GSAG (n=21) and NİSAG (n=19) were formed from the same football team players who played football for at least one year. KG (n=16) was formed of sedentary students. Training groups participated to 18 sessions in 6 weeks. In the pre-post tests of the participants, deceleration (Nİ), speed (SÜR), agility (ÇEV), flexibility (OE), vertical power (DG), vertical jump (DS), leg force (BK) and right-left dynamic balance (SLBD-SLBD) measurements were taken.Findings and ConclusionsThe GSAG and NİSAG groups showed a significant improvement in the DS, SLBD and SĞBD measurements compared to the KG group, and the NİSAG group showed a significant improvement in Nİ measurements compared to the GSAG and KG groups (p <0.05). Consequently, as different from the GSAG group the deceleration ability of the NISAG group was improved . For this reason, we recommend linear speed training which including deceleration zone for optimum speed development and due to the nature of football.
Keywords: agility; balance; çeviklik; denge Deceleration; football; futbol; Negatif ivmelenme; Öğrenim ve öğretim; speed; Spor; Sports; Study and teaching; sürat