İnmeli hasta ve yakınının hastalığa tepkilerinin değerlendirilmesi - Üzen, Şengül (My University, 2010)
İnmeli Hasta ve Yakınının Hastalığa Tepkilerinin Değerlendirilmesi Araştırma, inmeli hasta ve yakınının hastalığa tepki olarak yaşadığı sorunları ve psikolojik yanıt olarak gelişen depresyonu değerlendirmek amacıyla planlandı. Araştırma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Nöroloji Servisinde yatan inme tanısı almış 82 hasta ve hasta yakını ile yapıldı. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan hasta ve hasta yakınları için sosyodemografik ve hastalığa ilişkin özellikleri içeren genel bilgi formu, hasta ve hasta yakınlarındaki depresyon düzeyini ölçmek amacıyla ‘Beck Depresyon Ölçeği’ kullanıldı. Bulguların istatistiksel değerlendirilmesi SPSS for Windows 15.0 istatislik yazılım paket kullanıldı. Verilerin analizi yapılırken tanımlayıcı istatistiklerden frekans(f), yüzde(%), aritmetik ortalama ( ), standart sapma (SS) kullanıldı. Araştırmanın sonucunda elde edilen ikinci grup verile birinci grup verilerin aralarında bir fark olup olmadığı verilerin normal dağılıma uygunluğuna göre t test, Mann Whitney U test, Kruskal Walllis analizi yardımıyla test edildi. Sonuçları %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Araştırmaya katılan hastaların Beck Depresyon Puan ortalaması 32,23±11,08 ve hasta yakınlarının 23,27±11,69 olduğu belirlendi. Hastaların algılanan depresyon düzeyini, yaşı, mesleği ve hastalıktan sonra işe dönme durumu etkilediği belirlendi (p=0,004, p=0,004, p=0,04). Hasta yakınlarında algılanan depresyon düzeyini, yaşı, tedavi masraflarını karşılama durumu, çocuk sayısı, hastanın ailedeki konumu, hasta ile geçirilen zamanın etkilediği belirlendi (p=0,002, p=0,008, p=0,002, p=0,01, p=0,007). Çalışma bulgularına dayanarak inmeli hastaya bakım planlaması yapılırken hasta yakınında plana dâhil edilmesi ve buna yönelik girişim yapılması önerilmektedir. Depresyon, inme, inmeli hasta, inmeli hasta yakını.

Evaluation of the Reactıons ın Stroke Patıents and Their Caregivers After A Stroke This research has been made to investigate psychological and depressive reactions in stroke patients and their caregivers after a stroke. The research was conducted at the Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Training Hospital’s neurology clinic on 82 stroke patients and their caregivers. As a means of data collection, “The general information from” including sociodemographic and the disease characteristics, which was prepared by the investigator and the “Beck Depression Measurement” was to used determine the depression level in the patient and caregivers. The analysis of data were made by using the SPSS 15.0 windows program. Frequency (f), Percentage (%), Normal frequency curve (x), Standard deviation (SS) were used to evaluate the data. The t test applied to he normal course, Mann Whitney, U test, Kruskal Wallis analysis were used to see it there was a difference between group one and group data. The results were analyzed with a 95% confidence interval and significance p<0,005. Patients involved in the research received an average 32,23±11,08 in the beck depression points while to caregivers had 23,27±11,69. The age, occupation, and rate of return to work affected to depression level of the patient (p=0,004, p=0004, p=0,04). The age, cost of medical treatment, number of children, status of the patient in the family, the time spent with the patient affected the depression level of the caregiver (p=0,002, p=0,008, p=0,002, p=0,01, p=0,007). Based on the study findings, stoke patients, nursing care showd consider the caregiver and include them in the care plan. Key words: Caregiver, depression, patient in stroke, stroke.
Keywords: Hasta Bakımı; Hemşirelik; Hemşirelik Esasları