Türk sanatında ‘5 ile 5’ resimle müzik - Akın, Elif Tunak (My University, 2005)
Türk Sanatında ‘5 İle 5’ Resimle Müzik adlı altı ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yıkılış Devri’nde, Avrupa ile sosyo-kültürel ilişkilerin ilk defa köklü bir değişim yaratmak üzere başlamasını sağlayan Padişah II. Mahmut’un atılımları ile, aynı dönemde süregelen tarihsel sanat biçimlerine kısaca değinilmiştir. Sonra gelen alt başlıkta, Cumhuriyet dönemine kadar yaşanan değişimler, Tanzimat Dönemi Batılılaşma Hareketleri başlığı altında bir arada sunulmaktadır. Cumhuriyet Dönemi Kültür Politikası Bağlamında Resim adlı ikinci bölümde, Atatürk dönemi kültür politikasında sanatçıyı yetiştirecek ve sanatı topluma yakınlaştıracak devlet kurumlarının, ayrıca oluşmakta olan sanat ortamının özeti yapılmıştır. Cumhuriyet döneminin bir diğer ulusal dil yaratma atılımı ise müzik alanında gerçekleşmiştir. Bu açıdan değerllendirildiğinde, Cumhuriyet Dönemi Kültür Politikası Bağlamında Müzik bölümü, bir önceki bölümde yaşanan değişimlerin müzik alanındaki yansımaları olarak düşünülebilir. Bu tezin başlığını oluşturan Beş Ressam ve Beş Besteci / Türk Beşleri adı altındaki dördüncü ve beşinci bölümler, Cumhuriyet dönemi kültür politikası gereği, ulusal bir dil yaratmak amacıyla hareket etmiş beş ressam ve beş besteciden bahsetmektedir. Bütün sanatçıların, eğitim gördükleri Batı ülkeleri ve buralardan aldıklar etkiyle, yerel esinleri bir araya getirerek oluşturdukları ulusal sanat, ürettikleri eserler ışığında incelenmiştir. Son bölüm olan, 5’lerde Ortak Noktalar ve Farklar başlığı altında, beş ressam ve beş bestecinin eserleri arasında yerellik, konu ve biçim bağlamında ilişkiler kurulmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, bu çalışmadan çıkarılan sonuçlara ilişkin saptamalara yer verilmiştir.

Graduate thesis of “5 & 5” - Painting & Music in Turkish Art is composed of six main sections. In the first part of the study, there is an overview of the socio-cultural relations of Ottoman Empire with Europe which have been initiated by Sultan Mahmut the II, along with the evolving forms of art. Later on, major changes that have taken place until the establishment of the Republic have been outlined under The Westernization Movement of the Tanzimat Period section. Painting – In the Context of the Cultural Policy of the Republican Period, a description has been made regarding the new art environment and the state which had the mission of raising artists and narrowing the gap between art and the society. Another example for the strategy of the Republican period in developing a national language has been actualized in music. Thus Music – In the Context of the Cultural Policy of the Republican Period, evaluates the reflection of the social changes on music. The fourth and fifth sections of the thesis touch upon five painters and five composers who have acted with the goal of creating a national language as part of the cultural policies of the country in that period. A national form of art was being developed from the synthesis of the Western culture with which they had encountered during their education in Europe and their desire to keep their local inspirations. Their approach to art have been analyzed through their works of art. In the last part of the thesis, called Common Points and Differences in “5 & 5”, a comparative analysis has been made to give better insight into the relationships among the 5 painters and 5 composers and their attitude toward tradition. The thesis ends with an overall evaluation.
Keywords: Resim Sanatı_Cumhuriyet Dönemi; Resim Sanatı_Osmanlı İmparatorluğu_Padişahlar; Resim Sanatı_Tanzimat Dönemi