ISO 9001: 1994 ve ISO 9001: 2000 standart değişikliklerinin uygulamacılar açısından değerlendirilmesi - Gün, Ömer (My University, 2006)
Gelişen teknolojiler ve sanayileşme ile birlikte tüketim ve üretim ihtiyaçlarının artmasıyla Standardlaşmanın önemi de gün geçtikçe artmıştır. 1947 yılında ISO ‘nun kurulmasıyla beraber Standardlaşmalarda uluslar arası boyut kazanmıştır.Zaman içinde ilgili tarafların beklentileri geliştikçe ,Standardlarında bu yeni gelişmelere ayak uydurmak ve ilgili taraflara yeni ufuklar açmak için kendilerini yenilemeleri gereği ortaya çıkmıştır.Kalite Yönetim Standardlarıda (KYS) bu yenilenme gereksinimlerinden dolayı 2000 yılında yeniden düzenlenmiştir.Daha önceki versiyonu olan 1994 ile 2000 yılında yenilenen hali arasında uygulamacılar açısından çok değişiklikler olmuştur ve bu değişiklikler kuruluşlara katmadeğer esaslı proses tabanlı KYS lerine doğru yönlendirmiştir.Tüm yeniliklerde olduğu gibi geçiş dönemlerinde değişikliklere uyum sağlamada kuruluşlarımız bazı zorluklar yaşamaktadırlar.bu çalışma ile Dünyada ve Türkiye’deki kuruluşların yaşadıkları zorluklar ve bunlar için çözüm önerileri açıklanmaya çalışılmıştır.

ISO 9001:1994 VE ISO 9001:2004 EVOLUTION OF THE STANDARD CHANGES FOR THE APPLICANTS Depending on the improving technology and industry, consume and production needs have been increased and accordingly the importance of standardization is getting much more priority step by step, with the foundation of ISO in1947, the standardization has gotten an international position. With the changes in expects of the related parties, also these standards should change and had to update their selves in order to gain new point of views to related parties. That’s why; Quality Management System was also revalised in 2000. There are great changes between the oldest version (1994) and this new version (2000) for the applicants and these changes directed foundations to this updated Quality Management System which is value-added based and process approach. Same as the improvements in the previous, also our foundations met with some difficulties with adaptation to this new standard. With this thesis, I tried to give information about the difficulties that the foundations in Turkey and also in the world had been faced and their solutions
Keywords: Kalite Kontrolü; Standartlar; Standartlar_Kalite Kontrolü