Yıkanmanın Bazı İthal Ağaç Türlerinde Çürüklük Mantarlarına Karşı Doğal Dayanıklılığa Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada, ülkemizde ithal edilen üç tropik ağaç türü sapelli (Entandrophragma cylindricum), iroko (Chlorophora excelsa) ve doussie (Afzelia.bipindensis) örneklerinin farklı sıcaklık, süre ve çözücüler kullanılarak uygulanan yıkanma işleminin beyaz ve esmer çürüklük mantarlarına karşı doğal dayanıklılık üzerine etkisi incelenmiştir. Ağaç türleri arasında doğal dayanıklılığı en fazla olan türün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Japon Sanayi Standartları (JIS) K 1571 (2004) [1] 'e göre 3 farklı yıkama prosedürü uygulanmıştır. Her yıkanma prosedürü örnek hacminin 10 katı su veya solvent içerisinde 6-9 yıkanma ve 60 º C kurutma tekrarından oluşmaktadır. Çalışmada, yıkama deneylerinde soğuk su, sıcak su ve alkol kullanılmış, çürüklük deneylerinde beyaz çürüklük mantarı olarak Irpex lacteus, esmer çürüklük mantarı olarak Postia placenta mantarları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tüm ağaç türlerinin yıkama işleminden etkilendiği görülmüştür. Bazı ağaç türlerinde yıkama işlemi uygulanması ile doğal dayanıklılığın azaldığı görülmüştür. Ağırlık kaybı değerleri, yıkama işlemi uygulanmış türlere ve yıkama yöntemine göre değişiklik göstermiştir. Yıkanmanın etkisi ile en fazla ağırlık kaybı doussie örneklerinde gerçekleşmiştir. Doussie ağaç türünün sıcak su ile yıkanan örneklerinde Postia placenta mantarının etkisine karşı dayanıklılığının zayıf olduğu görülmüştür

Effects of three different leaching procedure (cold water, hot water, alcohol/toluen mixture) on natural durability of most common exotic wood species in Turkey, sapelli (Entandrophragma cylindricum), iroko (Chlorophora excelsa) ve doussie (Afzelia.bipindensis) against decay fungi were evaluated. According to JIS K 1571 (2004) standart [1], 3 different procedures were followed. Each procedure involved 6-9 consecutive leaching cycles with water or solvent volume of 10 times specimen volume and 60 º Cdrying temperature. Irpex lacteus and Postia placenta were used as decay fungi representing white rot and brown rot, respectively. Mass losses of specimen were varied according to leaching process and decay fungi used. Doussie showed the highest mass loss after leached with hot water process while the other species did not give significant differences when compared their unleached controls. Based on results doussie and iroko demonstrated the highest natural durability against decay fungi with exceptions of hot water extracted doussie and white rot exposed iroko, Sapelli, on the other hand, was the least durable against the decay fungi tested regardless of leaching procedure
Effect Of Leaching On Natural Durability Of Some Imported Wood Species Against Decay Fungi