Concept of money in Islamic finance in the light of contemporary fatawa - Sarıgül, Zehra (My University, 2024)
Kripto paralara ilişkin fıkhi değerlendirmeler yapılmıştır. Artık genel çerçeve çizilmiştir. Ancak alanda konuyla ilgili fetva ve görüşleri detaylı olarak inceleyen yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu noktada tezimiz literatürdeki bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Bu konuda dile getirilen fetva ve görüşlerin detaylı bir şekilde incelenmesi, bu görüşlerin delillerinin incelenmesi, bu delillere verilen cevapların değerlendirilmesi, böylece görüşlerin güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilmesi ve delillerin sağlamlığının belirlenmesi, alanda bundan sonra yapılacak çalışmalara sağlam bir zemin hazırlayacaktır. Bu amaçla kripto paralara ilişkin fetva ve görüşler toplanmış ve yirmi tanesi seçilmiştir. Daha sonra seçilen bu fetvalar üzerinden tümevarım yöntemi kullanılarak sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen genel sonuçlar bu konuda üç temel yaklaşım olduğunu göstermektedir. Bunlardan ilki kripto paraları caiz görmeyen yaklaşım, kripto paraları caiz gören yaklaşım ve sonuncusu ise kripto paraların fıkhî hükmünü ortaya koymak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği yönündeki yaklaşımdır. Bu çalışmada araştırmacı bu üç yaklaşımın delillerini ve bu delillere verilen cevapları ele almaya çalışmıştır. Ayrıca bu yirmi görüşün fıkhî analizi yapılmaya çalışılmış, bu analiz neticesinde elde edilen bulgulara değinilmiş ve konuya ilişkin mütevazı bazı önerilerde bulunulmuştur.

Jurisprudential evaluations of cryptocurrencies have been conducted. The general framework has now been drawn. However, there are not enough studies in the field that examine the fatawa and opinions about the subject in detail. At this point, our thesis aims to fill this gap in the literature. Examining the fatawa and opinions expressed on this subject in detail, considering their proofs, evaluating the answers given to these proofs, thus determining the strengths and weaknesses of the opinions, and determining the strength of the proofs will prepare a solid basis for future studies in the field. For this purpose, fatawa and opinions regarding cryptocurrencies were collected, and twenty were selected. Then, results were obtained using the inductive method based on these selected fatawa. The general results obtained show that there are three basic approaches to this subject. The first is the approach that does not see cryptocurrencies as permissible, the approach that sees cryptocurrencies as permissible, and the last one is that more research needs to be done to establish the jurisprudential ruling of cryptocurrencies. In this study, the researcher tried to address the proofs of these three approaches and the answers given to these proofs. In addition, an attempt was made to make a jurisprudential analysis of these twenty opinions, and the findings obtained as a result of this analysis were mentioned, and some modest recommendations were made on the subject.
Güncel fetvalar ışığında İslami̇ fi̇nansta para kavramı
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Cryptocurrency; Dini yönleri; Finance; Finans; İslam; İslami Finance; Kripto Para Islamic Finance; Money; Para; Religious aspects