Geleneksel şınav ve fonksiyonel egzersiz kayışı kullanarak uygulanan şınav arasındaki yüklerin değerlendirilmesi - Arıkan, Duygu Sevinç (My University, 2018)
Araştırmanın amacı; üç farklı yükseklikte geleneksel (GŞ) ve fonksiyonel egzersiz kayışı ile uygulanan şınav egzersizi (FEKŞ) sırasında el ve ayaklara yansıyan yüklerin karşılaştırılması ve algılanan zorluk derecelerinin (AZD) incelenmesidir.Araştırmaya Spor Bilimleri Fakiltesi’nde okuyan toplam; 25 erkek öğrenci (ortalama yaş:22,84 ± 2,7 yıl; boy 177,96±7,8cm; vücut ağırlığı: 82,024±10,9kg) katıldı. Katılımcılar üç farklı yükseklikte (0cm,30cm, 60cm) GŞ ve FEKŞ sırasında test edildi. Her iki şınavda dirsekler ekstansiyon ve fleksiyon pozisyonunda 5sn. bekletildi ve bu uygulama iki kez tekrar edildi. Veriler standart ve fonksiyonel egzersiz kayışına özel olarak yerleştirilen loodcell aracılığıyla kayıt edildi.Araştırma verilerinde, farklı yüksekliklerdeki GŞ ve FEKŞ’de fleksiyon- ekstansiyon pozisyonunda el ve ayaklardaki yükler benzer bulunmuştur. GŞ ve FEKŞ’da tutamaçlara ve zemine yansıyan yüklerin yüzde (%) dağılımı ve karşılaştırıldığında; 30cm ve 60cm yükseklikteki sol el fleksiyon değerleri anlamlı düzeyde farklı olduğu(p<0,05) tespit edilmiştir. Ekstansiyon değerlerinde ise, 0cm’de sağ el, 30cm sağ ve sol el, 60cm sol el ve sağ ayak değerlerinde anlamlı düzeyde fark bulunmuştur( p<0,05). Algılanan zorluk düzeyleri açısından her iki şınav türü karşılaştırıldığında ise; katılımcılar FEKŞ 0cm fleksiyon pozisyonunda en yüksek zorluğu hissederken, GŞ’de ise; 60cm fleksiyonda en yüksek zorluğu hissetmişlerdir.Sonuç olarak; farklı yüksekliklerdeki (0cm,30cm, 60cm) GŞ ve FEKŞ uygulamaları esnasında hem fleksiyon hem ekstansiyon pozisyonunda üst ve alt ekstremiteden tutamaç ve yere yansıyan yükler benzer bulunmuştur. Ancak, her iki şınav AZD açısından değerlendirildiğinde FEKŞ’ın GŞ’a göre daha zor bir şınav egzersizi olduğu tespit edilmiştir.

Purpose of this study is to; examine and compare the loads on hands and feet during push-up exercises with three different heights and traditional push up (TPU) and suspension push up (SPU).25 male students (age :22,84±2,7 years; height 177,96±7,8cm; BW: 82,024±10,9kg) from Faculty of Sports Sciences participated in the study. Participants tested during push-up exercises with with three different heights (0cm,30cm, 60cm) and traditional and functional exercise straps. Participants asked to hold the push-up position while their elbow joints were extended and flexed for 5 seconds for both push-up variations. This procedure repeated 2 times. Data were recorded with load-cells that are specifically placed on traditional and functional exercise straps.Results showed that; loads are similar with both flexed and extended positions in traditional and functional push-up exercises with different heights. Participants rated 0cm during flexion with SPU and 60cm during flexion with TPU as the hardest difficulty according to ratings of perceived exertion. As for the extended position, these values found to be opposite. According to study data, hand and foot loads were found to be similar in flexion-extension position with TPU and SPU at different heights. When the percentages (%) of the loads reflected to the handles and to the floor are compared in TPU and SPU; left hand flexion values at 30cm and 60cm height were significantly different (p <0.05). There was a significant difference in the values of right hand 0cm, right and left hand 30cm, left hand and right foot 60cm in extension position (p <0,05). When comparing both types of push-up in ratings of perceived exertion (RPE) levels; participants felt SPU 0cm the highest force in flexion position, while in TPU; They felt the highest difficulty in 60cm flexion.In conclusion; for the push-up exercise the difficulty from easy to hard may be; 60cm-30cm-0cm with TPU respectively, and then SPU. As for the SPU; heights of 60cm-30cm-0cm may be used respectively to increase the difficulty.
Keywords: Algılanan Zoruluk Derecesi(AZD) Push up; Beden eğitimi ve antrenman; Fonksiyonel Egzersizi Kayışı(TRX) Şınav; Physical education and training; RPE; Suspention Push Up; Şınav; TRX; Upper extremity power; Üst Ekstremite Kuvvet