Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Adaylarının Fen-Edebiyat Fakültelerinde Karşılaştıkları Problemler - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Yeniden yapılanma çalışmaları sonucunda Türk dili ve edebiyatı öğretmenliğini kazanan öğrenciler lisan eğitimlerinin ilk 3,5 yılını fen-edebiyat fakültelerinde sürdürmektedirler. Acaba bu uygulama bu fakültelerde 3,5 yıllık eğitimini tamamlayan öğrencileri nasıl etkilemiştir? Öğrenciler bu fakültelere gelirken hangi beklentilerle gelmişler ve nelerle karşılaşmışlar? Bu soruların cevabının verilmesi yapılan değişikliklerin amacına ulaşıp ulaşmadığı konusunda bize önemli geri bildirimler sağlayacaktır. Bu amaca ulaşmak için Türkiye’deki Türk dili ve edebiyatı eğitimi anabilim dalı öğrencisi olup da 3,5 yılını fen-edebiyat fakültesinde tamamlayan öğrencilere açık uçlu bir soru sorulmuş ve içerik analizleri yapılmıştır. Türk dili ve edebiyatı öğrencilerinin eğitim fakültesinde eğitim gören Gazi ve Buca eğitim fakültesi öğrencilerinin problemleri başka bir araştırmada ele alınacaktır. 3.5 yıllık eğitimleri sırasında gördükleri derslerin genelde uzman yetiştirmeye yönelik olması, liseye yönelik derslerin azlığından kendilerini alan bilgisi açısından yetersiz hissetmeleri, derslerin ezbere yönelik işlenmesi ve edebi bir zevk vermekten uzak olması şikayetçi oldukları durumlardan bazılarıdır.