Avrupa Bi̇rli̇ği̇ projeleri̇ne katılan eği̇ti̇mci̇leri̇n görüşleri̇ni̇n incelenmesi̇ - Kösem, Sevtap (My University, 2023)
Avrupa Birliği dünyadaki önemli ve güçlü birliklerden biridir. AB ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik gibi pek çok alanda sahip olduğu gücü geliştirerek devam ettirmek istemektedir. AB bunu sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarını başlatmıştır. Bu programlardan bireyler, vakıflar, okullar gibi pek çok kişi ve kurum faydalanmaktadır. Bu programlar içinde önemli bir yeri hiç şüphesiz okullar kapsamında hazırlanan projeler oluşturmaktadır. Bu projeler aracılığıyla öğrenciler, öğretmenler ve okul yöneticileri başka ülke/ ülkelerdeki okulları ve kurumları ziyaret etmektedir. Bu ziyaretler çerçevesinde, bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlanırken, katılımcılar gittikleri ülkelerin kültürünü tanıma, dil öğrenimi için motive olma gibi pek çok fayda da elde etmektedir. Bu araştırmanın amacı, okullarda yürütülen Avrupa Birliği projelerine ilişkin eğitimcilerin görüşlerini belirlemek, yaşanan eksiklikleri saptamak ve proje sürecinin iyileştirilmesine yönelik öneriler sunmaktır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji metodolojisine uygun gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul ili Beykoz ilçesinde 2014-2023 yılları arasında Erasmus+ kapsamında proje çalışmalarına katılmış okul yöneticileri, öğretmenler ve proje koordinatörlerinden oluşan 27 kişiyi kapsamaktadır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma kapsamında eğitimciler projelere katılma amaçlarını mesleki gelişim sağlamak, yeni tecrübeler edinmek ve ufuklarını geliştirmek olarak ifade etmişlerdir. Katılımcılar projeler aracılığıyla öğrencilerin dil öğreniminde farkındalık kazandığını, iletişim becerilerinin geliştiğini, özgüven kazandıklarını, kariyer planlarında gelişme olduğunu, okul derslerine ve okula karşı tutumlarının olumlu etkilendiğini, dijital teknolojileri daha etkin kullandıklarını, sosyal ilişkilerinde gelişme olduğunu, ufuklarının geliştiğini belirtmişlerdir. AB projelerinin öğretmenlere mesleki gelişim sağlama, özgüven kazanma, dil öğrenimine ilişkin motivasyon edinme, yeni yöntem ve teknikler öğrenme, proje kültürünü öğrenme gibi çeşitli katkıları olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca AB projeleri sayesinde, okul yöneticilerinin daha anlayışlı, katılımcı ve daha çok takdir eden bir yönetim anlayışı benimsediği ve motivasyonlarında artış olduğu ifade edilmiştir. Diğer taraftan AB projelerinin okul yöneticilerine herhangi bir katkısının olmadığını ifade eden katılımcılar da bulunmaktadır. AB projelerinin kültürel etkileşime katkı sağladığı, ülkelerin tanınırlığına yardımcı olduğu, okul iklimini ve okulun tanınırlığını olumlu yönde etkilediği gibi önemli sonuçlar da tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında AB proje süreçlerinde mevzuat yoğunluğu, koordinasyon eksikliği, yabancı dil yetersizliği, bütçe yetersizliği ve proje süreçlerine ilişkin bilgi eksikliğinin olması gibi önemli sorunların yer aldığı tespit edilmiştir. Bu eksikliklerin giderilmesi için katılımcılar mevzuatın yeniden düzenlenmesi, prosedürlerin azaltılması, proje sayısının artırılması, yabancı dil eğitimine ilişkin desteklerin oluşturulması, katılımcılara projelere ilişkin eğitimlerin verilmesi gibi önerilerde bulunmuşlardır. AB projeleri 2004 yılından beri yapılmasına rağmen, katılımcıların ifadeleri ve literatür çerçevesinde hala önemli problemlerin yaşanması dikkat çekici bir husustur. Araştırma verilerine ve literatüre dayanılarak sorunların çözümü için çeşitli öneriler ortaya konmuştur.

The European Union is one of the most important and powerful unions in the world. The EU wants to develop and maintain its power in many fields such as economic, social, scientific and technological. The EU has launched the European Union Education and Youth Programmes in order to ensure this. Numerous people and institutions such as individuals, foundations and schools benefit from these programmes. An important part of these programmes is certainly the projects prepared within schools. Students, teachers and school administrators visit schools and institutions in other country/ countries through these projects. Knowledge and experience exchange is enabled within the framework of these visits, and the participants gain various benefits such as getting acquainted with the culture of the countries they visit and being motivated for language learning. The aim of this research is to determine the opinions of educators about the European Union projects carried out in schools, to identify the deficiencies experienced and to offer suggestions for improving the project process. The research was carried out in accordance with Phenomenology methodology, one of the qualitative research designs. The research data were collected through a semi-structured interview form. The study group of the research includes 27 people consisting of school administrators, teachers and project coordinators who participated in project activities within the scope of Erasmus+ programme between the years of 2014-2023 in Beykoz district of Istanbul province. Content and descriptive analyses were used to analyse the data. The educators in the study expressed their purpose of participating in the projects as providing professional development, gaining new experiences and developing their horizons. Participants stated that through the projects, students gained awareness in language learning, developed communication skills, gained self-confidence, improved their career plans, positively affected their attitudes towards classes and school, used digital technologies more effectively, improved their social relations, and broadened their horizons. It has been determined that EU projects have various contributions to teachers such as providing professional development, gaining self-confidence, gaining motivation for language learning, learning new methods and techniques, and learning project culture. It was also stated that thanks to EU projects, school administrators adopted a more understanding, participatory and more appreciative management approach and there was an increase in their motivation. On the other hand, there were also participants who stated that EU projects did not have any contribution to school administrators. Important results such as EU projects contributing to cultural interaction, helping the recognition of countries, positively affecting the school climate and the recognition of the school were also observed. It was found that there are significant problems in EU project processes such as legislative intensity, lack of coordination, insufficent foreign language knowledge, insufficent budget and lack of information on project processes. In order to overcome these problems, the participants made suggestions such as reorganising the legislation, reducing the procedures, increasing the number of projects, providing support for foreign language education, and providing training to the participants on projects. Even though EU projects have been implemented since 2004, it is noteworthy that there are still significant problems according to the statements of the participants and the literature. Based on the research data and literature, various suggestions have been put forward for the solution of the problems.
Keywords: Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları; Educator; Eğitimci; Erasmus+; European Union Education and Youth Programmes; Okul; Öğretmenler, Yetiştirilmesi; Proje; Project; School; Teachers, training of; Turkey; Türkiye