Deri tuzlamada kullanılan tuzlardaki ılımlı halofil bakterilerin saptanması - Kızılkaya, Kübra (My University, 2021)
DERİ TUZLAMADA KULLANILAN TUZLARDAKİ ILIMLI HALOFİL BAKTERİLERİN SAPTANMASI Bu tezin amacı, deri tuzlamada kullanılan tuz örneklerindeki aerobik bakterilerin, ılımlı halofil bakterilerin, proteolitik ve lipolitik ılımlı halofil bakterilerin yaygınlığını ve toplam sayısını saptamak ve ılımlı halofil bakterilerin biyokimyasal reaksiyonlarını incelemekti. Bu çalışmada, 25 adet tuz örneği Çorlu ve İstanbul Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalardan toplanmıştır. Tuz örneklerindeki toplam aerobik bakteri, ılımlı bakteri, proteolitik ve lipolitik ılımlı halofil bakteri sayıları, 2-70 kob/ g, 1-13 kob/ g, 1-13 kob/ g ve 1-4 kob/ g olarak bulunmuştur. Tuz örneklerinden 95 adet ılımlı halofil bakteri elde edilmiştir. Bakteri kolonilerinin %3’ü, %13’ü, %17’si, %56’sı, %2’si, %4’ü ve %5’i sırasıyla koyu sarı, pembe, beyaz, krem, bej, koyu krem ve sarı olarak bulunmuştur. İzolatların %66’sının Gram-pozitif, %34’ünün Gram-negatif, %45’inin kok ve %55’inin basil şeklinde olduğu gözlenmiştir. İzolatların %54’ü hareketli ve %38’i endosporlu bakteri olarak saptanmıştır. Tüm izolatlar %3-15 NaCl içeren Kompleks Agar besiyerlerinde üremesine rağmen izolatlar NaCl içermeyen ve %30 NaCl içeren Kompleks Agar besiyerlerinde ürememiştir. Tüm izolatlar pozitif katalaz aktivitesi göstermiştir. İzolatların %61’i oksidaz, %74’ü proteaz, %25’i lipaz ve %60’ı amilaz pozitif olarak bulunmuştur. Bakterilerin %33’ü peptondan amonyak üretmiştir. Sonuç olarak, tüm tuz örneklerinde ılımlı halofil bakteri saptanmıştır. Tuz örneklerinin %92’i proteolitik ılımlı halofil bakteri ve %48’i lipolitik ılımlı halofil bakteri içermiştir. Bu nedenle, depolama sırasında tuzlanmış büyükbaş ve küçükbaş derilerin zarar görmemesi için tuzlu suyla koruma işleminden önce her bir tuzdaki zararlı ılımlı halofil bakteriler antimikrobiyal uygulamalar kullanılarak uzaklaştırılmalıdır.Ağustos, 2021 Kübra KIZILKAYA

ABSTRACTDETECTION OF MODERATELY HALOPHILIC BACTERIA IN SALT SAMPLES USED IN HIDE AND SKIN PRESERVATIONThe aim of this thesis was to detect prevalence and total numbers of aerobic bacteria, moderately halophilic bacteria, proteolytic and lipolytic moderately halophilic bacteria in salt samples and examine biochemical reactions of moderately halophilic bacteria. Twenty-five salt samples were collected from different leather factories in Çorlu and Tuzla Leather Organized Industrial Zones. The total numbers of aerobic bacteria, moderately halophilic bacteria, proteolytic and lipolytic moderately halophilic bacteria in samples were detected as 2-70 CFU/ g, 1-13 CFU/ g, 1-13 CFU/ g and 1-4 CFU/ g, respectively. Ninty-five moderately halophilic bacterial isolates were recovered from salt samples. Three, thirteen, seventeen, fifty-six, two, four, five percent of bacterial colonies were found as dark yellow, pink, white, cream, beige, dark cream, and yellow, respectively. Sixty-six, thirty-four, forty-five, fifty-five percent of isolates were Gram-positive, Gram-negative, cocci-and rod-shaped cells, respectively. Fifty-four and thirthy-eight percent of isolates were motile and endospore-forming bacteria, respectively. Although all isolates grew at Complex agar media containing 3-15% NaCl (w/ v), these isolates did not grow at Complex agar medium without NaCl and with 30% NaCl. All isolates were catalase-positive. Sixty-one, seventy-four, twenty-five, sixty percent of isolates were oxidase, protease, lipase, and amylase positive, respectively. Thirty-three of percent of isolates produced ammonia from peptone. In conclusion, all salt samples contained moderately halophilic bacteria. Ninety-two and forty-eight percent of salt samples comprised respectively proteolytic and lipolytic moderately halophilic bacteria. Therefore, destructive moderately halophilic bacteria in each salt should be removed using antimicrobial applications before brine curing process to prevent damage to salted hides and skins during storage.August, 2021 Kübra KIZILKAYA
Keywords: Biology; Biyoloji; curing salt; Deri endüstrisi; Deri endüstrisi ve ticareti; deri tuzlama Leather industry; ılımlı halofil bakteriler; Leather industry and trade; moderately halophilic bacteria