Pervane Beg Nazire mecmuası (30a-67b) (Transkripsiyonlu ve edisyon kritikli metin) - Gündoğdu, Betül (My University, 2002)
PERVANE BEG NAZIRE MECMUASI (30a-67b) Bu tezde, on altıncı yüzyılda yaşamış ola Pervane b. Abdullah Beg tarafından 1560'te tertip edilen Nazíre Mecmuası'nın 30a 67b varakları arasındaki gazeller, bu gazellere yazılan nazíreler ve nev' bitişini gösteren müstakil gazellerin edisyon kritikli ve transkripsiyonlu metni üzerinde çalışılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'a takdim edilen bu eser, 627 varaktan müteşekkil olup 525 şairin 7360 nazíresini içermektedir. Yegane nüshası Topkapı Sarayı Bağdat Köşkü Kütüphanesi'nde B.406 numarada kayıtlı bulunmaktadır. Söz konusu varaklardaki şiirler, yayımlanmış divanlar, yüksek lisans ve doktora tezleri ile karşılaştırılarak aradaki farklar dipnotta belirtilmiştir. Metinde görülen eksik kelimeler tamamlanmış ve yazım hataları düzeltilerek dipnotta [ ] şeklinde gösterilmiştir. Arapça ve Farsça ibareler, ayet ve hadisler asıllarına uygun yazılarak bunların okunuşları ve anlamları dipnotta belirtilmiştir. Mecmuada şiiri yer alan şairlerin bazılarının mürettep divanı olmasına rağmen bazı şairlerin ise mürettep divanı veya divançesi mevcut değildir. Bu çalışmalar esnasında Nazíre Mecmuası'nda bulunup matbu divanlarda yer almayan şiirlerin var oluğu tespit edilmiştir.

MECMU'A OF NAZİRES OF PERVANE BEG (30a-67b) In this thesis the ghazels between the pages 30a-67b of the Mecmua of Nazires were arrenged by Pervane b. Abdullah Beg who was lived in the sixteenth century in 1560, studied about eduoctioncricted and tenscription subject. Mecmua of Nazires was presented to Kanuni Sultan Süleyman as 627 sheets, contains 7360 ghazels of 525 poets, is recorded with the number of B.406 in Topkapı Palace in Baghdad Catalogue Library's. The ghazels are compared with the ghazels in the published divans, the thesis of master of science and the thesis of doctorate of science. The differences are determined in footnotes. In additation ayets and adis were written as the them with Arabica and Farschie in meter and meaning are taken into text. The words which were not presented in Mecmua of Nazires are complated. The writing mistakes are corrected and determined as [ ] in footnotes. Although some of the poets who had some divans of the poets which were in of them didn't the Mecmua are presented but some of divan sor have divances of the poets are not. During these studies it has seet that poems aren't in the published divans but are in the Mecmua of Nazires.
Keywords: Edebiyat; Eski Türk Dili; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri); Türk Dili Ve Edebiyatı