Arap dilinde akıl kavramına semantik bir yaklaşım - Ağaç, Şule (My University, 2014)
ARAP DİLİNDE AKIL KAVRAMINA SEMANTİK YAKLAŞIM Akıl, insana verilen en ağır nimetlerden biridir. Ağır bir nimet oluşu onu kullanma zorluğundan kaynaklanır. Doğru kullanıldığında faydası görülen, yanlış kullanıldığında ise zararları bertaraf edilmesi oldukça güç olan bu nimeti, önce filolojik açıdan ele aldık. Daha sonra da Kur’ân-ı Kerim, Hadis-i şerifler ve İslam düşüncesi bağlamında geçirdiği evreleri inceledik. Bu doğrultuda temel anlamı üzerine bina edilen anlam örgüsü ile akıl kavramının ne kadar zenginleştiğini ortaya koymuş olduk. Arap Dili, Semantik, Dil, Akıl

A SEMANTICS APPROACH TO THE CONCEPT OF ‘REASON’ IN ARABIC LANGUAGE Reason is one of the most burdensome blessings that is given to the human beings. It is burdensome because it is difficult to use reason. This thesis aims to investigate the reason, which is useful if human beings use it in the right way but considerably dangerous if they use it in the bad way. When we examined the concept of reason from a philological perspective, we looked at the phases that reason passed through in the context of the Quran, hadiths and Islamic thought. Accordingly, we revealed that the concept of reason and its meaning pattern built on its basic meaning enriched the concept.
Keywords: Akıl; Arap Dili; Dil; Din; İslam; Semantik