Futbol müsabakasında farklı hızlarda gerçekleştirilen koşu mesafelerinin müsabaka sonucuyla ilişkisinin incelenmesi - Güler, Aytek Hikmet (My University, 2019)
Amaç: Kinematik analizler birçok spor branşında olduğu gibi futbolda da oyuncuların performansları hakkında önemli bilgiler elde edilmesini sağlar. Özellikle yakın zamanda geliştirilen oyuncu takip sistemleri sayesinde futbolcunun müsabaka esnasında yaptığı mesafeleri ve bu koşuları hangi hızlarda gerçekleştirdiği tespit edilebilmektedir. Yeni bir teknoloji olması sebebiyle bu koşu mesafelerinin takım başarısına etkisini inceleyen çok fazla çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı genç futbolcuların müsabaka içerisinde yapmış oldukları koşu mesafelerinin, hızlarına göre belirlenip, farklı hızlarda kat ettikleri mesafelerin müsabakanın sonucunda oluşan galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet durumlarıyla olan ilişkilerinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 erkek futbolcu katılmıştır( yaş:16±00 yıl, boy:173,05±6,36 cm, kilo:64,51±6,44 kg). Yapılan araştırmada koşu mesafeleri takım halinde ve oyuncuların mevkilere göre değerlendirilerek, takımların müsabaka sonucunda aldıkları sonuçlar, toplam koşu, yürüme, düşük hızlı koşu, orta hızlı koşu, yüksek hızlı koşu, yüksek şiddetli koşu ve sprint mesafeleriyle değerlendirilmiştir. Çalışmanın istatistiksel analizi SPSS 21,0 paket programında Spearman Kolerasyon analizi uygulanarak yapılmıştır.Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucunda atılan gol sayıları ile bek oyuncularının toplam sprint mesafeleri arasında pozitif yönde ilişki tespit edilirken (p<00,1), müsabaka esnasında kat edilen toplam mesafe arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur (p<00,1). Müsabaka sonucu ile farklı hız bölgelerinde elde edilen koşu mesafeleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir.Sonuçlar: Sonuç olarak kazanılan maçlarda toplam koşu mesafelerinin daha az olduğu, bununla birlikte bek oyuncularının sprint mesafelerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Takımların toplam koşu mesafelerinin müsabaka sonucunu belirlemede tek başına etki oluşturmayacağı düşünülmektedir.

Purpose: Kinematical analysis in football can provide objective information about the players physical performance. Particularly, ‘player tracking systems’ are one of the latest sport technologies which enable trainers or coaches to obtain the distance covered by football players in a match, by utilising players positioning and range of velocities. Because this technology is new, there are only few studies investigating the effects of running distances on the result of the game (winning, losing, or drawing). This study aims to examine the relationship between running distances at different velocities and the result of the game (winning, losing or drawing).Materials and Methods: 20 young players participated in this study (16 years, height 173,05±6,36 cm, weight 64,51±6,44 kg). The total distance was computed according to players positioning and range of velocities (standing, walking and jogging, low speed, high-speed, sprint). Correlations were calculated with SPSS 21.0 version using Spearman's correlation coefficient.Results: As a result of the statistical analysis, While a positive correlation was found between the number of goals scored and the total sprint distances of the back players (p <00,1), a negative relationship was found between the total distance during the competition (p <00,1). No significant relationship was found between the match result and the running distances obtained at different speed zones.Conclusions: In conclusion, it was observed that in matches which here won the total running distances were less but there was more sprint distances covered by back players. Results indicate that the total running distance of teams can not be taken as a parameter while determining match results.
Keywords: Athletics; Atletizm; Beden eğitimi ve antrenman; Eğitim; Fiziksel uygunluk; Futbol; Koşu; Koşu hızı; Koşu mesafesi; Maç sonucu; Match Result; Mevki Running Distance; Physical education and training; Physical fitness; Position; Running; Running Speed; Soccer; Training