İnsan Üzerinde deney ve deneme yapma suçları (TCK m.90) - Kul, Nur Bilge (My University, 2019)
Tezimizin konusunu oluşturan insan üzerinde deney ve deneme yapma suçları, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Özel Hükümler” başlıklı ikinci kitabının “Kişilere Karşı Suçlar” isimli ikinci kısmının “Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar” şeklindeki ikinci bölümünde düzenlenmiştir. İnsan üzerinde deney başlığını taşıyan TCK’nın 90. maddesinde insan üzerinde deney ve hasta olan insan üzerinde tedavi amaçlı deneme olmak üzere iki ayrı suç tipi düzenlenmiştir. Çalışmamızda maddede yer alan suçlar benzerlikleri ve farklılıkları ele alınarak incelenmiştir.Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel açıklamalar, kavramlar, suçun tarihi gelişimi, uluslararası ve ulusal belgelerdeki düzenlemeler ve bazı deney türleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, insan üzerinde deney ve deneme suçları ile korunan hukuki değerler, suçların unsurları, özel görünüş şekilleri, soruşturma ve kovuşturma usulleri, yaptırım, zamanaşımı ve insan üzerinde deney ve deneme suçlarının benzer suçlardan farkı ele alınmıştır.

Crimes of doing experiments and trials on humanbeings which constitutes the subject of the thesis, was organized in the tenth part of the second part of the second book entitled Special Provisions of the Turkish Criminal Code numbered 5237, titled Crimes Against Physical Integrity of the second part named Crimes Against Persons.In Article 90 of the Turkish Penal Code with the title of crime of experiment on human, two different types of crime are organized as therapeutic trial on patient and experiment on human. In our study, the similarities and differences of the crimes in the article were examined.Our study consists of two parts. In the first chapter, general explanations, concepts, historical development of crime, regulations in international and national documents and some types of experiments are discussed. In the second part, the difference between the crimes of experiment and trial on similar crimes, the protected legal value, the elements of crime, special appearance forms, investigation and prosecution procedure and sanction were taken are discussed.
Keywords: Ceza hukuku; Clinical Research; Consent; Criminal law; Deneme; Deney; Experimantation; Hasta; İlaç; Kamu hukuk; Klinik Araştırma; Medicine; Patient; Public law; Rıza; Tedavi; Treatment; Trial; Turkey; Türkiye