Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında sosyal ağlardaki bireylerin farkındalık düzeyleri - Çullu, Mehtap (My University, 2020)
21.Yüzyılda internet teknolojilerinin gelişimi ve artan ihtiyaçlar iletişim araçlarının da çeşitlenmesini sağlamıştır. İçerisinde bulunduğumuz çağın en etkili ve popüler iletişim aracı olarak görülen sosyal ağlar ile kullanıcılar kendilerine ait yeni iletişim ortamları yaratmışlardır. Sosyal ağların varlığı ile bireyler zaman ve mekân kavramı olmadan birçok ihtiyacını karşılar hale gelebilmişlerdir. Sosyal ağların bu denli popüler oluşu birçok araştırmaya konu edinilmiştir. Yapılan çalışma ile kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı temel alınarak kullanıcıların sosyal ağ platformlarını kullanma sıklıkları, alışkanlıkları ve kullanım nedenleri incelenmiştir. Ülkemiz genelinde bulunan 433 sosyal ağ kullanıcısına nicel veri toplama tekniklerinden olan anket uygulaması yapılmış ve analizler için ise Jamovi (Version 1.0.7) kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; katılımcıların yaş, medeni durum, gelir durumu, eğitim durumu, sosyal ağ kullanım sıklığı ve sosyal ağ kullanım amaçları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde anlamlı farklılıklar ortaya çıktığı belirlenmiştir. En fazla kullanılan sosyal ağ uygulaması ınstagram iken sosyal ağların daha çok içerik paylaşma amaçlı kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda yapılan analizler sonucunda cinsiyet değişkeni hariç demografik faktörlerin sosyal ağ kullanım amaçları üzerinde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In the 21st century, our leading and growing customers in the field of internet technology have enabled the diversification of communication tools. They are considered as the most effective and popular means of communication of the present age and together with social networks they have created new communication environments. With the design of social networks, individuals have been able to accommodate the adjustment of anything in time and space. It is investigating such a popular formation of social networks. Satisfaction approach, basics, web site, frequency of using social networking platforms, habits and reasons of use were examined with structured study. 433 social network users of our country were surveyed using quantitative data collection techniques and Jamovi (Version 1.0.7) program was used for analysis. According to the findings of the research; age, marital status, income status, educational status, frequency of social network usage and social network usage are evaluated as follows. The most commonly used social networking application was instagram, but it was concluded that social networks were mostly aimed at sharing content. It was concluded that demographic factors had an effect when social network usage was open.
Keywords: Halkla ilişkiler; İnternet; Kullanımlar ve Doyumlar Internet; Public relations; Social Network; Sosyal Ağ; Uses and Gratifications