Hızlı Moda’da koleksiyon tasarımı ve yönetimi, Türkiye uygulaması - Gürpınar, Muazzez (My University, 2010)
HIZLI MODA’DA KOLEKSİYON TASARIMI VE YÖNETİMİ, TÜRKİYE UYGULAMASI Hazır giyim teknolojisinde, son on beş yılda gözlenen gelişmeler dünya hazır giyim talep yapısında meydana gelen değişiklikler devrim niteliğindedir. Özellikle moda endüstrisi ve perakende stratejisinde müşteri merkezli eğilimler sonucunda daha kaliteli, daha fazla moda öğesi içeren giysiler ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, günümüz moda endüstrisinde değişen müşteri isteklerini karşılama gereğinden doğan üretim ve pazarlama felsefesi ‘hızlı modanın’ Türk hazır giyim sanayindeki uyumu üzerine kurulmuştur. Dünya ve Türkiye’deki moda ve hazır giyim sanayinin yapısı, modayı endüstrisi akımlarını ortaya çıkaran gelişmeler, moda perakendeciliği, tedarik zincirleri ve bu alandaki süreçler hızlı moda’nın penceresinden yorumlanmıştır. Uygulama bölümünde hızlı moda ışığında koleksiyon tasarımı ve yönetiminde her bir basamak derinlemesine incelenmiştir. İnceleme esnasında Türk hazır giyim sanayinde hızlı moda uygulayan Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile koleksiyon yönetim sürecindeki sınırlılıkları ve gelişim üzerine çalışılmıştır. Hızlı moda ile müşteri isteğinin en kısa sürede, en yeni ve bir o kadar da müşteriye ait duygusu kazandırılan ürünlerin raflarda yerini alması amaçlanmıştır. Sezon sayısının arttırılmasıyla yeni ürün sunum süresi kısalırken, ürün çeşitliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada amaç; akımın dünyadaki öncülerinden Zara’nın koleksiyon tasarım ve yönetimi uygulamaları Türk hazır giyim sanayine uyarlanarak hızlı moda felsefesiyle koleksiyon yönetimi modeli geliştirmektir. İncelemeler ışığında Türk hazır giyim sanayi yapısına uygun hızlı modada koleksiyon hazırlama ve yönetmenin; yalnız fiyat üzerinden değil, müşterinin ve günün ihtiyaçları doğru analiz edilerek farklı tasarımlar ile müşterinin kalbinin kazanılabileceği görülmüştür. Hızlı ve esnek üretim yapısı, sağlıklı bilgi paylaşımı, görevlerin net tanımlanması ve yeteneklerin taze tutulması ile başarılı olacağı düşünülen bir koleksiyon modeli geliştirilmiştir.

COLLECTION DESING AND MANAGEMENT IN FAST FASHION, MODEL OF TÜRKİYE In apparel technology, seen in the last fifteen years, the developments occurring in the structure of demand for clothing is a revolutionary change. Especially the fashion industry and retail trends in the strategy as a result of a customer-centric quality, more fashion items including clothing is emerged. This study establishded on the adaption of ‘Fast Fashion’ is a production and marketing philosophy that drived from the necessity to satisfy the dynamic customer expecttions to the Turkish apparel industry. A model management with fast fashion philosophy is tried to develop by adjusting the collection desing and management practices of Zara; one of the world’s leader practicer of this trend , to the Turkish apparel industry. The structure of the fashion and apparel industry in the world and Turkey, the development caused the fashion industry trends, fashion retaling, supply chains and other processes interpreted according to fast fashion view. The steps of collection desing and management structure in the light of fast fashion are deeply investigated. The processes, limitations and improvement of the fast fashion are studied with Koton Merchandising Textile Industry and Trade Inc., company fast fashion in Turkish industry during the study. Fast fashion aim to produce products that satisfy customer expectations in the shortest time with the new, trendy products that creates emotional bonds with the customers. The variety of products increased as a result of the rise of number of the seasons. Review of the Turkish apparel industry structure according to fast fashion in the collection and preparation of the director is not only at the low price, the customer of the day needs to correctly analyze with different designs the customer's heart can win, have been shown. Fast and flexible production systems, health information sharing, clear identification of tasks and skills are kept fresh with a collection thought to be a successful model is developed.
Keywords: Koleksiyon; Moda; Tasarım; Tekstil Eğitimi