MİRASBIRAKANIN DİJİTAL BİLGİLERİNİN MİRASÇILARA GEÇİŞİ (DİJİTAL TEREKE) - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Türk ve Alman hukukunda mirasçılar mirasbırakanın terekesi üzerinde külli halefsıfatıyla hak sahibi olmaktadır. Mirasbırakanın terekesi kanun gereği mirasçılara bir bütünolarak geçmektedir. Son yıllarda özellikle internet, insan hayatında son derece büyük roloynamaktadır. İnsanlar vakitlerinin büyük bir kısmını internette geçirmekte, nerdeyse tümişlemlerini internet üzerinden gerçekleştirmektedir. Artık pek çok işlem, hatta ticariişlemlerin birçoğu internette gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle dijital bilgilerin terekeyedahil olup olmadığı sorusunun incelenmesi gerekir. Mirasbırakanın ölmesi halindeelektronik postaları ve sosyal medya hesapları üzerinde mirasçılarının hak iddia edipetmeyeceği, yanıtlanması gereken bir konudur. Mirasbırakanın sosyal medya hesapları,daha geniş bir ibareyle dijital bilgilerinin akıbetinin ne olacağı hususunda AmerikaBirleşik Devletleri hukukundan farklı olarak Türk ve Alman hukukunda açık bir hükmünolmaması, bu konu hakkındaki tartışmaların devam edeceğini göstermektedir. Dijitalbilgilerin mirasçılara geçişine dair yapılan bu tartışmalar sadece miras hukuku açısındandeğil, kişisel verilerin, haberleşmenin gizliliğinin korunması gibi birçok değişik konuylabağlantılı olması açısından da son derece önemlidir.

In Turkish and German Law, the heirs are entitled as the universal successors to the heritage of the deceased. The estate of the deceased in its entirety vests by operation of law in the heirs. In recent years, internet has been playing a specifically important role in human life. People spend a great deal of their time on the internet, carrying out almost all of their transactions online. Many transactions among people, even commercial transactions are now carried out over the internet. For this reason, it should be analysed whether digital information is included in the heritage. On the death of the deceased, whether his/her e-mail and social media accounts vest in the inheritors is an unresolved issue. Unlike the USA Law, the absence of a clear provision on the descendant’s social media accounts, or digital information in a broader sense, in the Turkish and German Law is an indication that the discussions on this issue will prevail. These discussions on the transition of digital information to the heirs are important not only with regards to inheritance law, but also because it is associated with various issues, such as the protection of personal data or privacy of correspondence.
TRANSITION OF THE DIGITAL INFORMATION OF THE DECEASED ONTO THE INHERITORS (DIGITAL HERITAGE)
Keywords: Hukuk