Çin muhasebe sistemi ile Türk muhasebe sisteminin finansal raporlama açısından karşılaştırılması - Kesgin, Mehmet Murat (My University, 2021)
21. Y.Y.'ın en önemli stratejik küresel projelerinden biri olarak kabul edilen Tek Kuşak ve Tek Yol Girişimi, tarihi İpek Yolunun yeniden canlandırılması yaklaşımı üzerine inşa edilmektedir. Bu girişim, Asya, Doğu Afrika, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'daki 71 ülkeyi içeren ve dünya GSYİH'sının üçte birinden fazlasını ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden çok katmanlı ekonomik ve politik bir projedir. Bu projenin başlangıç ülkesi olarak kabul edilen Çin ile orta kuşak bölgesinde stratejik bir konumda yer alan Türkiye arasındaki ilişkilerin siyasi, ticari ve kültürel yönleri, bu girişimin başarısındaki kilit oyunculardır. Bu kapsamda iş dünyasının dili olarak kabul edilen muhasebe sisteminin her iki ülkede karşılıklı olarak incelenmesi, birbirleriyle ticari ilişkide bulunan tarafların adil ve doğru bilgi temin etmelerine ve bunlardan faydalanmasına yardımcı olacaktır. Bu bilgi akışı sayesinde yeni yatırımların yapılması konusunda fırsat ve tehdit analizlerinin sağlıklı yapılarak, şirketlerin kendilerini rakipleriyle ve emsalleriyle kıyaslamalarına olanak sağlayacaktır. Özetle, Çin Muhasebe Sistemi ile Türk Muhasebe Sistemi Finansal Raporlama Açısından ayrıntılı olarak analiz edilerek benzerlikler ve farklılıklar bu çalışmada ortaya konulmuştur. Analiz kapsamında iki ülke muhasebe sistemlerinin tarihi gelişimi, yasal çerçevesi, mevcut düzenlemeleri ve gelecekte bu sistemlerin ne yöne evrileceği başlıkları yer almaktadır. Bu çalışma sonucunda, iki ülkede faaliyette bulunan şirketlerin finansal bilgi alışverişinde bulunmaları durumunda karşılaşacakları dil engelinin ortadan kalkmasına destek olmak hedeflenmektedir.

One Belt and One Road Initiative, considered one of the most important strategic global projects of the 21st Century, is built on the approach of revitalizing the historical Silk Road. This initiative is a multi-layered economic and political project that includes 71 countries in Asia, East Africa, Eastern Europe and the Middle East, representing more than one-third of the world's GDP and two-thirds of the world population. The political, commercial, and cultural aspects of relations between China, that is accepted as the starting country of the project, and Turkey, which is located strategically in the middle belt region, are the key players in the success of this initiative. In this context, mutual analyses of the accounting system, which is accepted as the language of the business, will help the trading partners to provide and receive fair and accurate information in both countries. This information flow will enable companies to compare themselves with their competitors and peers by analyzing opportunities and threats to make new investments. In summary, by analyzing the Chinese Accounting System and the Turkish Accounting System in terms of Financial Reporting in detail, the similarities and differences are revealed in this study. The scope of the analysis includes the historical development of the accounting systems of the two countries, the legal framework, the current regulations and the direction of the future evolution of these systems. As the result of this study, it is aimed to eliminate the language barrier that companies operating in the two countries will encounter if they exchange financial information.
Keywords: Accounting; Business; China; Çin; Çin Muhasebe Sistemi; Financial Reporting; Finansal Raporlama Chinese Accounting System; İşletme; Muhasebe; Turkey; Turkish Accounting System; Türk Muhasebe Sistemi; Türkiye