Süt azı dişlerinin kanal morfolojisinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve şeffaflaştırma yöntemi ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Yaşar, Sevgi (My University, 2024)
Amaç: Başarılı bir kanal tedavisinin ön koşulu kök kanal morfolojisi hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmaktır. Bu çalışmanın amacı, süt azı dişlerinin kök kanal morfolojisinin değerlendirilmesinde kullanılan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile altın standart şeffaflaştırma yöntemini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Toplam 80 süt azı dişi, her biri 20 diş içeren dört gruba ayrıldı (n=20): 1.grup= alt birinci süt azı, 2.grup= alt ikinci süt azı, 3.grup= üst birinci süt azı, 4.grup= üst ikinci süt azı. Dişler önce KIBT cihazıyla tarandı, ardından şeffaflaştırma işlemine tabi tutuldu. Kök sayısı, Vertucci sınıflamasına göre kök kanal tipi ve aksesuar kanalların yeri ve sayısı incelendi. Her iki yöntemle elde edilen bulgular arasındaki uyum, kappa katsayısı ve Windows için SPSS 22,0 yazılımı kullanılarak ki-kare testiyle değerlendirildi. Bulgular: Alt birinci ve ikinci süt azı dişlerinin tamamı iki köklü bulundu. Üst süt azı dişlerinde distobukkal ve palatinal kökler arasında %65 oranında füzyon saptandı. Mezial kök kanallarında en sık rastlanan kök kanal tipi Tip IV ve I, distal kanallarda Tip V ve I, palatinal kanallarda ise Tip I olarak bulundu. İki yöntem arasındaki uyum mezial, distal ve palatinal kanallarda anlamlı bulundu (p = 0,001). Aksesuar kanallar genellikle mezial kanallarda ve furkasyon bölgelerinde gözlemlendi. Aksesuar kanalların tespitinde her iki yöntem arasındaki uyum istatistiksel olarak değerlendirildi ve mezial, distal, palatinal kanallar ve furkasyon bölgelerinde yüksek uyum bulundu (p = 0,001). Sonuç: Çalışmamız, süt azı dişlerinin kök kanal morfolojisinde geniş varyasyonlar bulunduğunu ve aksesuar kanal yaygınlığını belirgin şekilde ortaya koymuştur. KIBT ile elde edilen sonuçların, altın standart şeffaflaştırma tekniği ile benzer doğrulukta olduğu gözlemlenmiştir. KIBT'nin klinik uygulamalardaki kullanımı giderek artmaktadır. Çalışmamızdan elde edilen bulgular, KIBT'nin kök kanal morfolojisini değerlendirmedeki etkinliğini ve bu sayede teşhis ve tedavideki başarısını vurgulamakta, hastaların tedavi sonuçlarının başarısına katkı sağlamaktadır.

Objective: Understanding root canal morphology is crucial for successful endodontic treatment. This study compared cone beam computed tomography (CBCT) and the clearing technique in assessing the root canal morphology of human primary molars. Materials and Methods: Eighty extracted primary molars were divided into four groups (n=20): Group I=mandibular first, Group II=mandibular second, Group III=maxillary first, Group IV=maxillary second. CBCT images were captured before the clearing technique. The number of roots, root canal types according to Vertucci’s classification, and accessory canals were evaluated. Findings from both techniques were compared, and the agreement was evaluated using the kappa coefficient and chi-square (χ2) test with SPSS 22,0 software. Results: Mandibular primary molars had 100% two roots, while maxillary primary molars had two roots with a 65% fusion rate between distobuccal and palatinal roots. Root canal configurations varied; Type IV and I were most common in mesial canals, Type V and I in distal canals, and Type I in palatinal canals. Significant agreement was found between CBCT and the clearing technique in mesial, distal, and palatinal root canals (p = 0,001). Accessory canals were most frequently observed in mesial canals and furcation areas. Significant agreement between CBCT and the clearing technique was also noted in detecting accessory canals in mesial, distal, palatinal canals, and furcation areas of primary molars (p = 0,001). Conclusion: The study revealed significant variations in the root canal morphology of primary molars and emphasized accessory canal prevalence. CBCT demonstrated comparable accuracy to the clearing technique, suggesting its increasing role in clinical practice. These findings underscore CBCT's effectiveness in evaluating root canal morphology, enhancing diagnostic precision, and improving treatment success.
Investigation of the root canal morphology of primary molar teeth with cone beam computed tomography and clearing method
Keywords: Accessory canals; Aksesuar kanallar; clearing technique; cone beam computed tomography; Çocuk diş hekimliği; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi; kök kanal morfolojisi; Pediatric dentistry; Pedodonti; Pedodontics; primary molars; root canal morphology; süt azı dişi; şeffaflaştırma yöntemi