Hemşire/ ebelerin kadına yönelik şiddetin tanılamasında görüş ve önerilerinin belirlenmesi - Beyazpınar, Ayşegül (My University, 2010)
Araştırmanın amaçı İstanbul ili içerisindeki on iki hastanenin kadın doğum kliniklerinde çalışan hemşire ve ebelerin aile içinde kadına yönelik şiddetin tanılamasında görüş ve önerilerinin belirlenmesidir. Çalışmanın evrenini İstanbul ili içerisinde bulunan on iki hastanenin kadın doğum kliniklerinde çalışan 240 hemşire, ebe, sağlık memuru oluşturmuştur. Evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş ancak 222 hemşire, ebe, sağlık memuruna ulaşılabilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan hemşire ve ebeleri tanıtıcı özellikleri içeren 23 soruluk anket formu kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastane ziyaretleri ile hemşire ve ebelerin bildirimlerine dayalı olarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11.0 programında çalışılmıştır. İstatistiksel analizlerde ortalama, yüzdelik dağılım, Pearson Ki-kare, çapraz tablo kullanılmıştır. Araştırma bulguları araştırmaya katılan populasyonun %37.4'ünün yüksekokul mezunu ve %37.8'inin 23-28 yaş aralığında olduğu, hemşire ebe ve sağlık memurlarının %85.6'sının mezuniyet öncesi ve %92.8'inin mezuniyet sonrasında kadına yönelik şiddet konusunda bilgi almadığı belirlenmiştir. Hemşire ve ebelerin çoğunluğu şiddeti tanılamayı, değerlendirmeyi, rehabilite yöntemlerini bilmediklerini, kurumlarda şiddet vakalarına yönelik bir politika olmadığını belirtmiş buna karşın mesleki yaşamda şiddete uğramış kadınla karşılaşma oranlarının %60.8 olduğu saptanmıştır. Sonuçlarımız, Hemşirelik ve ebelikte mezuniyet öncesi ve sonrası eğitiminde kadına yönelik şiddet konularının ve konuya ilişkin tüm mevzuatın yer almasının önemini ortaya koymuştur. Ebe/ Hemşire, Öneri, Şiddet, Tanılama

Recognition of Nurse / Midwives Opinions and Suggestions About Violence Against Women The aim of the thesis is to determine nurses and midwives suggestions who work in twelve hospital's obstetrics and gynecology clinics in Istanbul about violence against women in the family. The ambient of study is consists of 240 nurses, midwives and health officers who work in twelve hospital's obstetrics and gynecology clinics in Istanbul. It was targeted to reach the entire mass; however only 222 nurses, midwives and health officers reached. 23-item questionnaire form which contains promotional features about nurses and midwives were used in order to collect data. SPSS 11.0 has been used in evaluation of collected data. In the Statistical analysis; mean, percentage distribution, Pearson's chi-square and cross-table were used. According to research finding, %37,4 of attendance have graduated from college and %37,8 of them are 23-28 age range. 85,6% of population don’t have information about violence against women before graduation and % 92,8 don’t have taken information after college. It is confirmed that the majority of nurses and midwives don’t know how to diagnose and evaluate the severity and method of rehabilitation. In addition it’s mentioned that there is no legislation against occurrence includes violence. However, it’s confirmed that the chase of meeting which a women exposed to violence during professional life is 60, 8%. The result of this study show the necessity of the education about violence against women subject and the legislation about this subject, in pre and post graduation education of nurses and midwives. Key words: Nurse/ Mıdwıfe, Description, İdea, Violence
Keywords: Hemşirelik; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Şiddet_Kadın