Kanada’nın Ontario eyaletinde tarımsal yapı (1867-1975 dönemi) - Aydın, Mehmet Fatih (My University, 2010)
KANADA’NIN ONTARIO EYALETİNDE TARIMSAL YAPI (1867–1975 DÖNEMİ) Kanada, yüzölçümü ile nüfusu arasındaki dengesizlik bir tarafa var olan az nüfusun da ülke toprakları içerisine dengeli olarak dağılmadığı bir ülke durumundadır. Buna rağmen Kanada bugün dünyadaki iktisadi ilişkiler ve işleyişlere etkisi olan gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Kanada’nın ekonomisinde ülkeye yapılan ilk göçlerden beri tarımın önemli bir yeri olmuştur. Kanada bugün buğday üretiminde eski Sovyet ülkeleri, A.B.D. ve Hindistan’dan sonra gelmesine rağmen, dünyanın en çok buğday ihraç eden ülkesi durumundadır. Bunun sebebi, topraklarının büyüklüğüne nispetle nüfusunun az olmasından kaynaklanan iç tüketim azlığıdır. Kanada’nın gelişmiş ekonomisinde en önemli yeri Ontario eyaleti tutmaktadır. Ontario, ekonomik yapısı ve göstergeleri ile adeta Kanada’nın küçük bir modeli gibidir. Ontario’nun iktisadi tarihi ile Kanada’nın iktisadi tarihi mukayese edildiğinde birbiri ile hemen hemen örtüştüğü görülmektedir.

AGRICULTURE STRUCTURE OF ONTARIO PROVINCE OF CANADA (1867–1975) Canada has a large land with a relatively small population. This population has not divided equally between its regions. However, the Canadian economy has taken its place among the developed countries. In Canadian economy agriculture had a very important role since the first settlers had arrived the country. Nowadays in the matter of producing wheat, Canada takes its place after former Soviet Union countries, USA and India. Never the less Canada is the largest wheat exporter in the world. Canada has a large land with a relatively small population as a result consumption is limited. Province of Ontario holds on the most important place in the developed economy of Canada. Ontario is a small model of Canada with its economic structure and indicators. Economic history of Canada and Ontario are overlapping when they are compared to each other.
Keywords: Ekonomi_Kanada; Kanada_Tarım; Tarım