Acil hemşirelerinin triyaj eğitimi öncesi ve sonrası bilgilerinin değerlendirilmesine yönelik karşılaştırmalı bir çalışma - Nasırlıer, Gülten Çevik (My University, 2004)
Bu çalışma, Acil hemşirelerinin, triyaj eğitimi öncesi ve sonrası bilgilerini değerlendirmek amacıyla karşılaştırmalı-tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma, Kocaeli İl merkezinde, 4 Şubat 2002 - 31 Ocak 2003 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın Evrenini; Kocaeli il merkezinde, kamuya ait hastanelerin acil ünitelerinde çalışan hemşireler oluşturdu. Örnekleme; iki Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), bir Üniversite ve bir Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanesi olmak üzere toplam dört hastanede çalışan 37 hemşire alındı. Veriler, veri toplama formu aracılığıyla toplandı. Araştırma, dört aşamada gerçekleştirildi. Birinci aşamada; acil hemşirelerinin bireysel özellikleri ve triyaj bilgileri belirlendi. İkinci aşamada; acil hemşirelerine, triyaj konusunda sekiz saatlik eğitim verildi. Üçüncü ve dördüncü aşamalarda ise; eğitimden hemen sonra ve eğitimden üç ay sonra triyaj bilgileri tekrar belirlendi. Veriler; sayı, yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, kruskal-wallis varyans analizi, friedman, mann-whitney U ve wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda; acil hemşirelerinin tamamının (%100; 37 kişi), daha önce triyaja yönelik eğitim almadığı, eğitim öncesi alınan toplam puan ortalaması ile acil hemşirelerinin eğitim durumları arasında anlamlı fark (Kruskal-Wallis= 15.43, p= 0,000) bulunduğu ve farkın lisans mezunlarından kaynaklandığı, lisans mezunlarının eğitim öncesi puan ortalamasının (56.00 ± 8.64) diğer hemşirelerden yüksek olduğu saptandı. Eğitim öncesi 36.51 ± 13.82, eğitimden hemen sonra 98.16 ± 1.99 ve üç ay sonra 93.97 ± 4.35 olan toplam puan ortalamaları arasında, anlamlı fark (FriedmanX²= 72.16; p= 0.000) bulunduğu, bunların tamamının birbirinden farklı olduğu belirlendi. Sonuç olarak; triyaja yönelik bilgi durumları, lisans mezunu hemşirelerde eğitim öncesi daha yüksektir. Bütün acil hemşirelerinde ise eğitimden üç ay sonra, hemen sonrasına göre bilgi durumlarında azalma olduğu, ancak eğitim öncesine göre yüksek kaldığı belirlendi. Bu sonuçlara göre; acil ünitelerde çalışan lisans mezunu hemşirelerin sayısının arttırılması, hemşirelik müfredat programlarında acil travmalı hastanın bakımı ile triyaja ilişkin bilgilere daha fazla yer verilmesi ve çalışanlara sürekli hizmet içi eğitim programları uygulanması gerektiği kanısına varıldı. A COMPARATIVE STUDY AIMING TO EVALUATE THE INFORMATION LEVELS OF EMERGENCY NURSES BEFORE AND AFTER TRIAGE EDUCATION

The present research was performed comparatively and descriptively to assess the information that the emergency nurses had before and after triage education. The research was carried out at the central Kocaeli, between February 4, 2002 and January 31, 2003. The scope of the study included nurses employed in the emergency services of the public hospitals located in the central Kocaeli. Sampling covered a total of 37 nurses employed in four hospitals. Of the hospitals, two were SSK hospitals, one was a university hospitals and one was a governmental hospital bound to the Ministry of Health. Data gathering form was used in the gathering of the data. The research was performed in four phases. In the first phase, individual characteristics and triage information of the emergency nurses were collected. In the second phase, nurses were given triage education of eight hours, and in the third and fourth phases, nurses' triage information before and three months after the education was redefined. Data were evaluated via numeric, percentages, arithmetical averages, standard deviation, Kruskal-Wallis variance analysis, Friedman, Mann-Whitney U and Wilcoxon matched sampled tests. We defined, at the end of the research, that none of the participant emergency nurses have had previous education on triage (%0), and that the difference between nurses' scores before education and their educational status was significant (Kruskal-Wallis= 15.43, p=0.000), stemming from the nurses with license degrees. Emergency nurses with license degrees had higher pre-education scores than the other nurses (56.00 ± 8.64). Differences between total scores were significant: 36.51 ± 13.82 before education, 98.16 ± 1.99 after education and 93.97 ± 4.35 three months after the education (FriedmanX²= 72.16; p= 0.000), all of which differed from each other. As a conclusion, nurses with license degrees had higher levels of information with respect to triage before the education. Declines in the knowledge levels for all nurses were defined three months after the education when compared to the information they had right after the education. Their information levels at the end of the research period, however, were higher compared to pre-education period. According to these results, we are in the opinion that more nurses with license degrees should be employed in the emergency units, that nursing curriculum should include more information on the care of the patients with emergency traumatic conditions and on triage, and that ongoing in-service educational programmes should be organized for the employees.
Keywords: Hemşirelik