E-ticaret sektöründe örgütsel bağlılık algısı - Çam, Canan (My University, 2019)
Bu tez çalışmasında günümüzde örgütsel bağlılığa olan ilginin artmasıyla birlikte, çalışanların özellikle örgütsel bağlılığı etkileyen örgütsel faktörler düzleminde örgütsel bağlılık algıları incelenmiş ve analiz edilmiştir. İnternetin yayılması ve gelişmesiyle insanların da yeniçağ ile birlikte tüketim alışkanlıkları farklılaşmış ve her türlü alışveriş artık sanal âleme taşınmıştır. İşte bundandır ki, günümüzde e-ticaret sektörü gelişmekte ve çok ilgi görmektedir. E-ticaret sektörünün gelişmesiyle birlikte bu alanda çalışan sayısı da çeşitli kademelerde artmaktadır.Bu çalışmada Türkiye’nin e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren lider bir şirketinde beyaz yaka statüsünde ve ekip yöneten yönetici çalışanlarla, örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılığı etkileyen örgütsel faktörler üzerine derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde örgütsel bağlılığı etkileyen çeşitli bireysel, yönetsel ve örgütsel faktörler tespit edilmiştir. Özellikle ve sırasıyla, ücret düzeyi, yönetim biçimi, liderlik, işin niteliği, önemi ve örgütsel adalet kavramlarının katılımcıların örgütsel bağlılık algısını etkileyen unsurlar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışanlara, örgütsel bağlılığı artırmak için insan kaynaklarının ne gibi uygulamalar yapması gerektiği yönünde soru sorulmuş ve çalışanlardan ücret düzeylerinin iyileştirilmesi, etkin kariyer planının yapılması, şeffaf, adil, sübjektif olmayan bir performans sisteminin geliştirilmesi, liderler önderliğinde belirli periyotlarda şirketin genel durumu hakkında bilgilendirici toplantılar yapılması, kolektif düzeyde keyif verici çeşitli sosyal aktivitelerin yapılması, çalışanlara kendilerini hem teknik hem de sosyal alanlarda geliştirebilmeleri için daha çok eğitim verilmesi, insan kaynakları biriminde çalışanların daha birleştirici ve iletişimi kuvvetli olan çalışanlardan oluşması gerektiği yönünde olmak üzere çeşitli öneriler alınmıştır.

In this thesis, due to increasing attention over organizational commitment, organizational commitment perception of employees is being examined and analyzed based on organizational factor merits. After the internet is vast expansion and development in a new era, People’s consumption habits were changed and most purchases are now being done on E-commerce. Due to these changes, the e-commerce business is becoming bigger and more attractive to consumers. The number of people who work in the e-commerce business has also been increased due to these developments.After these interviews, various individual, organizational and managerial factors that affecting organizational commitment have been determined. In particular and respectively, salary levels, management system, leadership and content of the work, and the concepts of organizational justice were determined to be affecting the perception of organizational commitment for participants. Also, employees were asked questions that be required what kind of methods of Human Resources to increase organizational commitment. Various suggestions that “improvement of the salary level, preparation of an effective career plan, transparent, fair, non-subjective development of a performance system, leaders make meetings about general information of the statute of company during certain periods, at a collective level be made of a variety of enjoyable social activities, the employees themselves to develop both technical and social areas, providing more training, the personnel who work in the human resources department should consist of more unifying and strong communication” were received from employees.
Keywords: Çalışma ekonomisi; E-commerce; E-ticaret Organizational Commitment; Electronic commerce; Elektronik ticaret; Labor economics; Organizational commitment; Organizational Loyalty; Örgütsel bağlılık; Örgütsel Sadakat