Gömülü sistemler için bilgisayar tabanlı grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) tasarım aracı geliştirilmesi - Yıldırım, Cihan (My University, 2020)
Günümüzde kullanılmakta olan birçok elektronik eşya dokunmatik ekran özellikli bir yapıya sahip olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Dokunmatik ve renkli grafik ekranlar ile ürünlerdeki kalite algısı artırılırken aynı zamanda işlevsellikte kazandırılmaktadır. TFT ekranlı ürünlerin kullanımındaki artış ile birlikte maliyetlerde oluşan düşmeler, üreticileri TFT ekranlı ürün üretme konusunda daha çok teşvik etmiştir. Bununla birlikte özellikle gömülü sistemlerde TFT ekranlı ürünlerin araştırma geliştirme (ARGE) süreçleri oldukça zahmetli olmaktadır. Her ürün için ayrı grafik çalışmaları yapılıyor olması ve bunların gömülü sisteme aktarılması ciddi zahmetler içermektedir. Bu alandaki yazılımsal ARGE süreçlerini hızlandırmak için modüler ve kolay kullanıma sahip bir GUI kütüphanesi kullanmak avantajlı olmaktadır. Piyasadaki ücretsiz paylaşılan GUI kütüphaneleri temel işlevleri sağlayabilmekle birlikte gelişmiş ürünler için ihtiyacı karşılayamamaktadır. Bu alanda ihtiyacı karşılayacak olan ürünler ise ücretli olarak sunulmaktadır. Bu da üreticiler için ekstra bir maliyet getirmektedir. Bu çalışma ile ücretli olarak sunulan geniş kapsamlı GUI kütüphanelerine yakın özelliklerde bir grafik kütüphanesi geliştirilmiştir. Aynı zamanda gömülü sistem tarafındaki ekran tasarımını kolaylaştırmak için çeşitli bilgisayar yazılımları tasarlanmıştır. Böylece TFT ekranlı projelerdeki ARGE süreçlerinin hızlandırılması ve ekran tasarımlarının kolaylaştırılması sağlanmıştır. Bu çalışmada; Resim boyutunu değiştirme algoritmaları (Image scaling algorithm), saydamlık ayarı (opacity), resim ve yazı kaydırma vb. gibi birçok işlemi TFT ekran üzerinde kolayca yapabileceğimiz bilgisayar destekli bir kullanıcı ara yüzü tasarım geliştirilmiştir. Yapılan yazılımlar TFT ekranlı bir gömülü sistem üzerinde uygulanmış ve modüler bir yapı geliştirilmiştir.

Many electronic items that are used today are presented to users with a touch screen structure. While the quality perception of the products is increased with touch and color graphic screens, it is also gained in functionality. The decrease in costs with the increase in the use of TFT screen products encouraged the producers to produce products with TFT screen. However, the R&D processes of TFT screen products, especially in embedded systems, are quite troublesome. The fact that separate graphic works are carried out for each product and their transfer to the embedded system involves serious difficulties. It is advantageous to use a modular and easy-to-use GUI library to speed up software R&D processes in this area. While free shared GUI libraries on the market can provide basic functions, they cannot meet the need for advanced products. The products that will meet the needs in this field are offered for a fee. This brings an extra cost for manufacturers. With this study, a graphic library has been developed which is close to the wide range of GUI libraries offered for a fee. At the same time, various computer software has been designed to facilitate the screen design on the embedded system side. Thus, it has been provided to speed up the R&D processes and facilitate the screen designs in projects with TFT screens. In this study; Image scaling algorithms (Image scaling algorithm), transparency adjustment (opacity), image and text scrolling etc. A computer-aided user interface design program has been developed, with which we can easily perform many operations on the TFT screen. The software was applied on a embedded system with TFT screen and a modular structure was developed.
Developing of PC based graphical user interface (GUI) design tool for embedded systems
Keywords: Dokunmatik ekranlar Embedded systems; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; Gömülü sistemler; Grafiksel kullanıcı arayüzü; Graphical user interface; Touch screen