Sağlık çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algılarının örgütsel bağlılık ve iş tatminine etkisinin araştırılması - Genç, Tutku (My University, 2019)
Kurumsal sosyal sorumluluğun öneminin artması ile birlikte kurumsal sorumluluğun örgüt performansı üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmaların da sayısının arttığı görülmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluğun çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerindeki etkisini belirlemeyi amaç edinen araştırmalar ise oldukça az sayıdadır. Bu çalışmada ise hastane çalışanlarının algıladıkları kurumsal sosyal sorumluluğun örgütsel bağlılıklarına ve iş tatminine olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma doğrultusunda Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tüm birim çalışanları ile yüz yüze anket yapılarak veriler toplanmış ve çalışmaya 160 sağlık çalışanı katılmıştır. Verilerin analizinde SPPS 21 kullanılmış olup analiz sonucuna göre sağlık çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algıları ile örgütsel bağlılıkları ve iş tatminleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

With the expanding significance of corporate social responsibility, the number of researches carried on corporate social responsibility and organizational performance has increased also. However, there are limited number of researches made to define the impact of corporate social responsibility on organizational commitment and job satisfaction. The purpose of this reserach is to determine the effect of employee’s corporate social responsibility perception on organizational commitment and job satisfaction. The data has been collected with questionnaire from the employees working at a public hospital. A total of 160 employees attended the study. The data has been analyzed with SPSS 21. The findings of the research is that there is a moderate positive and significant relationship between the corporate social responsibility perception and organizational commitment and there is a moderate positive and significant relationship between the corporate responsibility perception and job satisfaction.
Keywords: Algı; corporate social responsibility; hastane; hospital; iş tatmini Perception; job satisfaction; kurumsal sosyal sorumluluk; organizational commitment; örgütsel bağlılık