Risk yönetimi açısından Türk sigorta sisteminin Avrupa Birliği’ne uyum yeteneği - Yolcu, Halil (My University, 2005)
Bu çalışmada, globalleşen Dünya' da yerini almaya çalışan ülkemizin Avrupa Birliği'ne üyeliği adaylık sürecinde sigortacılık ve bireysel emeklilik alanlarında uyum sorunlarının analizi ve yapması gereken yasal düzenlemeler ve yapılandırmalar incelenmektedir Genel olarak sigortacılık ve AB ile ilgili kaynaklar kullanılan bu çalışmada, Avrupa Birliği'ndeki uygulama ve düzenlemeler incelenerek, ülkemizdeki mevcut uygulama ve düzenlemelerle karşılaştırılmaktadır. Ayrıca, sigorta şirketlerinin yarattıkları fonun ekonomik önemi dikkate alınarak, Avrupa Birliği ülkelerindeki finansal yatırımlar ve portföy yönetim ilkeleri, fon yönetimi ve risk transfer yöntemleri, sigorta şirketleri ve bireysel emeklilik şirketleri açısından incelenmektedir. Bu amaçla hazırlanan çalışma, giriş ve sonuç bölümleri hariç altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmada konunun özelliği nedeniyle, sadece Avrupa Birliği düzenleme ve uygulamalar esas alınmıştır. Sigorta Şirketlerinin finansal risklerinin yönetiminde kullanmaları gereken modern portföy yönetim teknikleri ve teknik risklerin yönetiminde kullandıkları finansal reasürans ve menkul kıymetleştirme uygulamaları ve bu uygulamaların, sigorta şirketlerinin mali tablolarına etkileri uygulamalı olarak incelenmiştir. Avrupa Birliği'nde sigorta şirketlerinin, teknik ve finansal risklerinin yönetiminde kullandıkları risk yönetim teknikleri ve ülkemizdeki uygulama imkanları, Türk sigorta sektörünün AB uyum sürecindeki incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, ülkemizde sigorta sektörünün gelişmesi için öneriler, yapılması gereken yapısal reformlarla ilgili görüş ve öneriler yer verilmiştir. In this study, we analyze a structural and legal problem during accession period of Turkish Insurance and Pension Fund Industry. The purpose of this study is, evaluating rules and regulations in power, for insurance industry and pension funds. And also evalulate risk transfer methods and principles of portfolio management for insurance Company and pension funds. We analyze, application, rules and regulation in EU in Insurance sector and pension funds. We analyze, technical risk transfer mehtods, financial investment, rules and regulations of portfolio management in EU. And also we compare both Turkey and EU. We analyze, types of insurance, technique and legal regulations for insurance and features of insurance funds. Also we analyze the economic functions of insurance funds and recent development trends in the European Union and Turkey. We analyze, regulation and applications of insurance and pension funds. in EU and Turkey. Risk of insurance companies classifies as technical risk and financial risks. Technical risks also analyze as insurance cover and solvency. Financial risks, analyze systematic and nonsystematic risk. We evaluate risk transfer methods such as coinsurance, reinsurance, financial reinsurance and securitization and other innovative financial products. We analyze structural problem such as regal regulation and product diversification and portfolio allocation of Turkish insurance companies. Also we study an optimal portfolio selection for Turkish insurance sector. We have application of Loss Porfolio Transfer method for insurance company and analyze, the effect of financial reinsurance on the financial results of insurance company. We have successions for development of Turkish insurance industry, legal and structural regulations.
Keywords: Sigorta; Sigortacılık_Türkiye