Yaş kuşaklarının rekreasyonel faaliyetlerinin akış kuramına göre incelenmesi - Ak, Mehmet Onur (My University, 2020)
Amaç:Serbest zaman aktivitelerinin bireylerde hissettirdikleri ve bunun yaş kuşakları arasındaki ilişkisinin akış kuramı kapsamında araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem:Bu çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel (korelasyonel) araştırma modeli kullanılmıştır. Alpak Akış Ölçeği, ön deneme ve pilot çalışmalarının ardından tanışma, sıkılma, kaygı ve akış durumunu temsil eden dört alt boyut ile 20 maddeden oluşan nihai şekline getirilmiştir. Uygulamada alt boyutlar arasındaki ilişki, korelasyon ve regresyon analizi ile incelenmiştir. Sosyodemografik özelliklerin karşılaştırılması bağımsız t testi ve anova testleri kullanılarak ele alınmıştır.Bulgular:X ve y yaş kuşakları arasında akış evresinde anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Cinsiyete göre değerlendirmede akış evresinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Tanışma ve akış boyutları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Akış evresi ile gelir durumu, kurumdaki pozisyon, medeni hal, öğrenim durumu gibi değişkenler arasında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır.Sonuçlar:Çalışma neticesinde yaş kuşaklarının temel karakter özelliklerinin serbest zaman uygulamalarına bir tercih olarak yansıdığı görülmüştür.

Aim:This study aims to find out the feeling effects of the spare time activities on individuals and the correlation between these effects and the generations within Flow Theory. Methodology:Correlational Research Model which is one of the quantitative research methods has been used in this study. Alpak Flow Scale which consists of 20 points and 4 sub-categories; introduction, boredom, anxiety and flow has been finalized after piloting and pre-trial processes. The relations amongst the 4 sub-categories has been analysed via correlation and regression analysis. Socio-demographic features has been compared by using independent t test and Anova.Findings:It has been discovered that there is not a meaningful relation between x and y generations at the flow stage. When it comes to gender, a meaningful relation has been found out at the flow stage. There is also a correlation with introduction and flow dimensions. There is not a meaningful correlation between the flow stage and income level, marital status, the occupational position at the workplace, and educational background.Conclusion:In conclusion, it has been discovered that the personality traits of generations effect the preferences of spare time activities.
Keywords: Akış Kuramı; Alpak Akış Ölçeği; Flow Theory; Generations; Leisure Time; Öğrenim ve öğretim; Serbest Zaman; Spor; Sports; Study and teaching; Yaş Kuşağı Alpak Flow Scale