Aşırı aktif mesaneli çocuklarda üriner Atp’nin tanı, tedavi ve izlemdeki yeri - ŞEKERCİ, ÇAĞRI AKIN; TARCAN, TUFAN; YÜCEL, SELÇUK (My University, 2023)
Amaç: Son yıllarda biyobelirteçlerle aşırı aktif mesanenin (AAM) ilişkisi ile ilgili çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Detrüsör aşırı aktivitesi olan mesanelerin üroepitellerinden ve kolinerjik sinir uçlarından beklenenden fazla Adenosin Trifosfat (ATP) salgılandığı gösterilmiştir. Bu çalışmamızda daha önce sadece yetişkinlerde değerlendirilmiş olan üriner ATP’nin AAM’li çocuklarda tanı, tedavi, izlemdeki değerinin belirlenmesi amaçlandı. Metot: 01.03.2022-01.10.2022 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Çocuk Ürolojisi polikliniğine başvuran AAM tanılı 30 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Sağlıklı 10 çocuk kontrol grubu olarak alındı. AAM grubunda tedavi öncesi ve tedavinin birinci ayında iki ayrı örnek alındı. İdrar örnekleri orta akım yöntemiyle toplandı. Toplanan idrar numuneleri 3000 devirde 4 dakika santrifüj sonrası alınan süpernatant ölçümlere kadar -80 derecede saklandı. İdrar ATP seviyeleri ELISA kiti kullanılarak ölçüldü. Tedavi öncesi ve sonrası ATP değerleri hem kendi arasında hem de alt üriner sistem (AÜS) parametreleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 30 (17’si (%56,6) erkek, 13’ü (%43,3) kız) çocuğun yaşı 7,93 (3-15) yıl; kontrol grubunun ise 9,3 (5-13) yıldı (p=0,19). Hasta grubunda ilk başvuruda üriner ATP değeri 25,44 (2,48-170,62) ng/mg kre hesaplanırken; kontrol grubunda 10,08 (3,09-16,52) ng/mg kre olarak hesaplandı (p=0,61) (Tablo1). Hasta grubunda birinci ay örneklerinin 13’ünde (%43,3) üriner ATP azalırken; 17’sinde (%56,6) artmıştır. Tedavi sonrası ATP değişikliğinin istatistiksel anlamlı olmadığı görüldü (p=0,84). Üriner ATP ile AÜS parametreleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (Tablo2). Sonuç: Üriner ATP’nin AAM’li çocukların tanı, tedavi, izleminde etkisi gösterilememiştir. AAM tanısında kullanılan non-invaziv testlerin ATP ile ilişkili olmadığı görülmüştür. İlerde tasarlanacak çalışmalarda invaziv ürodinamik testlerle üriner ATP’nin değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Tıp; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Pediatrik Üroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Surgery Medicine Sciences; Urology; Pediatric Urology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Cerrahi; Nefroloji; Surgery; Nephrology; Aşırı aktif mesane; üriner ATP