Flukonazol adlı antifungal ilaç aktif maddesinin sentez kaynaklı safsızlıkları için yeni analitik metot geliştirme - Mutlu, Yonca (My University, 2005)
Triazol türevlerinden olan flukonazol, uygun farmakokinetik özellikleri, yan etkilerinin azlığı ile çeşitli fungal enfeksiyonlarda klinik kullanıma girmiş bir antifungal ajandır. Sentetik triazol antifungal ajanların bir alt sınıfıdır. Flukonazol’ ü üreten Quimica Sintetica S.A tarafından önerilen metot ile çalışıldığında; aşağıda adı geçen safsızlıkların tespit edilmediği görülmüştür. 2- (2,4- Diflorofenil )- 1- bromo- 3- ( 1H- 1,2,4- triazol- 1- il )- 2- propanol ( Safsızlık II ) 2- ( 2,4- Diflorofenil )- 1- ( 1H- 1,2,4- triazol-1-il )-3- (4H- 4- amino-1,2,4- triazino-1- il )- 2- propanol ( Safsızlık III ) 2- (2, 4- Diflorofenil )- 2, 3- epoksipropil- 1H- 1, 2, 4- triazol( Safsızlık IV ) 2- ( 2, 4- Diflorofenil )- 2,3- dihidroksipropil- 1- ( 1H- 1, 2, 4- triazol ) (Safsızlık V) Bu çalışmada yukarıdaki safsızlıkların tayini için analitik metot geliştirilmiştir. Adı geçen safsızlıklar yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemiyle tayin edilmiştir. Analizde duran faz olarak fenil kolon, hareketli faz olarak pH=5.0 0.01 M CH3COONa, metanol ve asetonitrilin sırasıyla 80:15:5 oranında karıştırılmasıyla elde edilen çözelti kullanılmıştır. Tüm çalışmalar 261 nm dalga boyunda yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Safsızlık II, Safsızlık III, Safsızlık IV ve Safsızlık V aynı kromatografik şartlar altında, ayrı ayrı, birlikte ve flukonazollü ortamda tespit ve tayin edilmiştir. Fluconazole is a triazole derivative and is used as an antifungal agent in clinical treatments of various fungal injections. It performs good pharmaceutical characteristics with lower side effects. Quimica Sintetica S.A is a producer of fluconazole and suggests a metot to analze the impuritiesof the products. However, the method given by the company has not been applicable to the impurities menisned below. It is a sub- class of synthetic triazoles. 2- (2,4- Difluorophenyl )- 1- bromo- 3- ( 1H- 1,2,4- triazol- 1- il )- 2- propanol ( Impurity II ) 2- ( 2,4- Difluorophenyl )- 1- ( 1H- 1,2,4- triazol-1-il )-3- (4H- 4- amino-1,2,4- triazino-1- il )- 2- propanol (Impurity III ) 2- (2, 4- Difluorophenyl)- 2, 3- epoksipropil- 1H- 1, 2, 4- triazol (Impurity IV ) 2- ( 2, 4- Difluorophenyl )- 2,3- dihidroksipropil- 1- ( 1H- 1, 2, 4- triazol ) ( Impurity V) were not determined by Quimica Sintetica S.A’s method. In this study, an analytical method have been for developed to determination of Fluconazole impurities. These impurities have been determined by using high performance liquid chromatograph with UV dedector ( 216 nm ). In this analysis phenyl column was used as stationary phase and, pH= 5.0 0.01 M CH3COOH: MeOH: ACN ( 80: 15: 5 ) was used mobil phase. The result of these studies were determined and impurity II, impurity III, impurity IV and, impurity V under the same conditions and confirmed by chromatogram.
Keywords: Analitik Kimya; Analitik Metot