Lüks marka tüketiminde algılanan değer ve moda yaşam tarzının satınalma niyetine etkisi : Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırılması - Musavi, Shafag (My University, 2019)
Bu çalışmada lüks tüketimde algılanan değer, moda yaşam tarzı, markatutumu ve benzersiz olma ihtiyacının Satın Alma niyeti üzerindeki etkisinin olupolmadığının Türkiye ve Azerbaycan özelinde karşılaştırmalı olarak incelenmesiamaçlanmıştır. Çalışmada lüks ürünlerin satın alım niyeti üzerindeki algılanandeğer, moda yaşam tarzı, marka tutumu ve benzersiz olma ihtiyacının etkisiregresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hemTürk hem de Azerbaycanlı katılımcılarda lüks ürünlerin satın alım niyeti üzerindealgılanan değer, moda yaşam tarzı, marka tutumu ve benzersiz olma ihtiyacınınpozitif etkisi bulunmaktadır. Ancak bu etki, Azerbaycanlı katılımcılarda Türkkatılımcılara göre daha yüksektir.

In this study, it is aimed to investigate whether the perceived value, thefashion lifestyle, the brand attitude and the need for uniqueness affect purchaseintentions or not, with Turkish and Azerbaijani participants. The effect ofperceived value, fashion lifestyle, brand attitude and need for uniqueness onpurchase intentions was examined by regression analysis. According to thefindings of the study, perceived value, fashion lifestyle, brand attitude and theneed for uniqueness have a positive effects on the intention of buying luxuryproducts of both Turkish and Azerbaijani participants. However, this effect washigher in Azerbaijani participants than in Turkish participants.
Keywords: algılanan değer; Azerbaijan; Azerbaycan; benzersiz olma ihtiyacı; brand attitude; Business; Consumption (Economics); fashion lifestyle; İşletme; Luxury; luxury consumption; Lüks; lüks tüketim; marka tutumu; moda yaşam tarzı; need for uniqueness; perceived value; purchase intention; Purchasing; Satın alma; satınalma niyeti Luxury; Turkey; Tüketim (Ekonomi); Türkiye