Yahudilikte din adamları müessesesi: (tanah döneminde) - Üzüm, Hamza (My University, 2007)
Tez Adı: YAHUDiLiKTE DiN ADAMLARI MÜESSESESi (Tanah Döneminde) Yazarı : Hamza Üzüm Tanah’ın Yahvenin din adamlarına atfettigi tek isim kohendir. Bizzat Rab Tanrı, Sina’da Mûsâ’ya, Harun’un liderliginde kohenlik müessesesini tesis etmesini, Harun için elbiseler hazırlamasını emreder. Fakat Musa ve Harun soyundan gelen kohenlerin ruhbanlık hakkı mücadelesi tanah metinlerinde asikardır. brânî kohenliginin teskili Hz. Dâvûd ve Süleyman zamanında baslamıs, Süleyman zamanında Sadok ailesinin himayesinde, sadece Kudüs Mabed’inde müessir olmustur. Yahudilikte ruhban sınıfı, Tanrı'nın adamı olan peygamberlere ve kutsal metinlere verilen bir cevaptır. Bir baska deyisle bu sınıf, srail’in Tanrı adına çıkarmıs oldugu her türlü ayini kapsar. Seçilmis milletin takdis edilmis kohenleri üstün bir kudsiyete sahip olduklarından dolayı genelde diger insanlardan özelde ise diger Yahudilerden farklıdırlar. Bu sebeple kohenlerin yabancı, bakire olmayan veya dul kadınlarla evlenmeleri yasaktır. Ayrıca onların ölünün yanında durmaları yasaklanmıs ve sarhos olmamaları emredilmistir. srail’de vakıf malları, ösür, ziraî ürünlerin turfandası ve canlılardan ilk doganlar ile Mabed’de kesilen her türlü takdimenin en iyisi kohenlere tahsis edilmistir. Kohenlerin uyguladıgı kanun ve uygulamalar incelendiginde bu kanun ve uygulamaların bir Yahudinin hayatının her safhasını kapsadıgı görülecektir. Neticede Yahudi din adamları, Yahudi inancını ruhban sınıfı olmaksızın uygulanamayacak sekilde biçimlendirmis ve sistematik hale getirmislerdir. Baslangıçta peygamberlerin otoriter gücünde olan Yahudilikte, gelenek ve yorumlama, amel ve ibadetlerdeki uygulama ve ögreti gibi dini alanlar özellikle Babil sürgünüyle kohenlerin eline geçmistir. Kohenligin sona ermesinden sonra ise Yahudilik Rabbi adı verilen din adamlarının etkisiyle Talmut yahudiligine dönüsmüstür. Kur’ân-ı Kerîm çogu zaman bu ruhban sınıfını yaptıklarından dolayı elestirmis ve kınamıstır. Kuran-ı Kerim'in tenkit ettigi Yahudilik aslında bir anlamda ruhban sınıfının sekillendirdigi Yahudiliktir.

Thesis Name: The Institution of Priesthood in Judaism (in the Tanakh Period) Writer’s Name : Hamza Üzüm The bare epithet titled by the TANAH to the Jewish clergy is the term kohen. The Lord Yahweh Himself has ordered Moses to establish an organized structure as kohen, and to prepare some special dresses for Aron. There is clear evidence in Tanah about the struggles of rights of clergy among the priests coming from the house of Moses and that of Aron. The beginning establishment of Hebrew Priesthood has started with the time of David and Solomon, two great king of Jewish people and then especially in the dynasty of Solomon it was Sadok who got e big effect around the Jerusalem and the Temple. The class of priests is considered as a reply on the part of Israel to the Prophets of God and their sacred texts. In other words, this class rules over all the rituals which Israel established in the name of God. Since they are ordained Cohens of the chosen people, they are considered to be different from all other people in general, and from all other Jews in particular. Thus the Cohens are not allowed to marry outsiders, non-virgins or widows. In addition, they cannot stand next to the dead or become drunk. In the Temple Judaism, all the trust property, tithes, first fruits of all agricultural products, and first born of all animals as well as the best portions of the sacrifices dedicated to the Temple are reserved for the Cohens. When we examine the laws and practices that were implemented by the Cohens, we would see the fact that these implementations actually encompass the entirety of a Jew. In the final analysis, The Jewish priesthood has shaped Judaism in a way that would make the class of the priest indispensable for its implementation. In Judaism, the tradition and interpretation of Jewish Scripture, the implementation of daily works and rituals and teaching was first under the control of the prophets; however, the Cohens took the control of all of these especially after the Babylonian diaspora. When the Cohenhood came to end, Judaism had been transformed into Talmud Judaism through the impact of new religious class of Rabbis. Quran often critisizes and condemns this class of priests because of their actions. The Judaism which is critisized by Quran is, so to speak, the Judaism which was shaped by the class of priests.
Keywords: Felsefe_Din; Hristiyanlık_İnanç; Ruhbanlık; Ruhbanlık_İsrail; Yahudilik_Din