An analysis of cultural aspects in secondary education English coursebooks - Akandere, Emine Gülşah (My University, 2021)
son zamanlarda eğitimin, politikanın, ekonominin ve sanatın önemli bir parçası olmuş ve dünyada milyonlarca insan tarafından konuşulur hale gelmiştir. Bu sebeple İngilizce öğrenmek oldukça önem kazanmıştır. Böyle bir öneme sahip olan İngilizce öğretilirken öğrenilen kültürel unsurlar ve bu unsurların kültürel boyutu bu bağlamda tartışılan önemli konulardır. Çünkü ders kitaplarında yalnızca hedef kültüre ya da kaynak kültüre odaklanılmasındansa İngilizcenin ortak dil oluşunu da göz önünde bulundurarak uluslararası kültüre de büyük oranda yer verilmesi gerektiğine inanılmaktadır. Bu sebeple, bu çalışmanın amacı Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet ortaokullarında kullanılan İngilizce ders kitaplarındaki kültürel boyut olan kişi, topluluk, ürün, uygulama ve bakış açılarını saptamak ve kaynak kültür, hedef kültür ve uluslararası kültürün kitaplardaki dağılımını incelemektir. Araştırmacı tarafından hazırlanan bir kontrol listesi ile toplanan veriler, nitel bir araştırma tekniği olan içerik analizi ile incelenmiştir. Kültürel içeriği açısından incelemek için seçilmiş olan ve 2018-2020 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından basılmış 5., 6., 7. Ve 8. Sınıf ders kitapları amaçlı örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Araştırma sonuçları hedef kültür ögelerinin kaynak ve uluslarası kültür ögelerinden baskın olduğunu göstermektedir. Kişi ve ürün boyutları sıklıkla kullanılırken bakış açısı, uygulama ve toplulukların yeterince temsil edilmemesiyle kültürel boyutların dağılımında da dengesizlik saptanmıştır. Araştırma sonuçlarının, öğrencilerin kültürel farkındalıklarını arttırmanın yanı sıra kültürlerarası iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlamak adına, eğitim ders kitaplarının hazırlanma sürecinde kültürel unsurların arttırılmasını sağlamaya katkısı olacağı düşünülmektedir. rel boyut, kültürel unsur, ders kitabı, içerik analizi, ortaokul

English language has been an important part of education, politics, economy, and art recently and used by millions of people around the world which makes learning the language quite prominent. As having such an importance, the aspects and elements of the culture being acquired while English is being taught are key subjects to be discussed. That is because it is believed that instead of focusing mainly on native or source culture, international culture should have an important part in coursebooks promoting to the role of English as a Lingua Franca. Hence, the aim of this research study is to determine the cultural aspects, persons, communities, products, practices, and perspectives of MoNE Secondary Education English Coursebooks to investigate the distribution of source culture, target culture, and international culture. Content analysis, which is a qualitative research technique, is conducted to analyze the data collected by a checklist prepared by the researcher. The coursebooks to be examined, 5th, 6th, 7th, and 8th grade that are published by MoNE in 2018-2020 are chosen purposively and all parts of those coursebooks are examined for their cultural content. The finding suggests target culture elements tend to outnumber the source and international culture in most of the coursebooks. There is also an imbalance regarding the cultural aspects as while persons and products take place most commonly, the perspectives, practices, and communities are underrepresented. It is believed that the findings of this research can contribute to the preparation of the curriculum and the coursebook planning process to provide a variety of cultural aspects to improve the intercultural communicative competence of students as well as to raise their cultural awareness. culture, cultural aspects, cultural elements, coursebook, textbook, content analysis, secondary school
Ortaokul İngilizce ders kitaplarının kültürel boyutunun incelenmesi
Keywords: content analysis; coursebook; cultural aspects; cultural elements; ders kitabı; English language; içerik analizi; İngiliz dili; kültür; kültürel boyut; kültürel unsur; ortaokul culture; Öğrenim ve öğretim (Orta); secondary school; Study and teaching (Secondary); textbook; Textbooks for foreign speakers; Yabancılar için ders kitapları