Beş büyük faktör kişilik özelliklerine göre yeşil pazarlama farkındalığının satın alma niyeti üzerine etkisi - Öztürk, Derya (My University, 2020)
Günümüzde artan çevre sorunlarıyla birlikte her geçen gün önemi daha da artan yeşil pazarlama anlayışı gerek akademik çevrelerin gerekse uygulayıcıların ilgisini çeken bir konu olmayı başarmıştır. Yeşil pazarlama farkındalığının satın alma niyeti üzerindeki etkisi de üzerinde çalışılan konulardan biri olup bu çalışmanın da temelini oluşturmaktadır. Bu temel çerçevesinde yeşil pazarlama farkındalığının satın alma niyeti üzerindeki etkisi ele alınırken, konuya farklı bir bakış açısı kazandırmak adına bu etkinin kişilik özellikleri ve demografik özelliklere göre değişkenlik gösterip göstermediği araştırılmak istenmiştir. Bu bağlamda başlıca kullanılan modellerden biri olan Beş Büyük Faktör Kişilik Özelliklerinden yararlanılmıştır. Özetle araştırmanın amacını yeşil pazarlama farkındalığının satın alma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi ve bu farkındalığın kişilik özelliklerine ve demografik özelliklere göre değişkenlik gösterip göstermediğinin tespit edilmesi oluşturmaktadır. Tez 3 bölümden oluşmaktadır:Birinci bölümde çevre, çevre ile ilgili sorunlar, tüketici ve çevre ilişkisi, sürdürülebilirlik gibi temel konular incelenmiştir.İkinci bölümde beş büyük faktör kişilik özellikleri, yeşil pazarlama ve yeşil pazarlama farkındalığı ile satın alma niyeti kavramlarına ilişkin literatür incelemesi yapılmıştır.Tezin üçüncü ve son bölümünde ise beş büyük faktör kişilik özelliklerine göre yeşil pazarlama farkındalığının satın alma niyeti üzerine etkisinin incelenmesine yönelik yapılan araştırmaya yer verilmiş olup, araştırmanın amacı ve önemi, kapsamı, model ve hipotezleri, türü, ana kütlesi ve örneklem seçimi, veri toplama yöntemi, kısıtları ve analize ilişkin bilgilere yer verilmiştir.

Along with the increasing environmental problems, the understanding of green marketing which is becoming more and more important day by day, has managed to become a subject that attracts the attention of both academic circles and practitioners.The effect of green marketing awareness on the purchase intention is one of many subjects studied and forms the basis of this study. Aim of this study is to research the effect of green marketing awareness on the purchase intention while analyzing whether this effect varies according to personality traits and demographic characteristics in order to gain a different perspective to the subject.Concordantly, the big five personality traits which is a model used primarily had been used.In summary, the purpose of the study is to examine the effect of green marketing awareness on purchasing intention and to determine whether this awareness varies according to personality traits and demographic characteristics. The thesis consists of 3 chapters:In the first chapter, fundamental issues such as, environment, environmental problems, consumer and environment relationship and sustainability are studied.In the second chapter, the literature has been reviewed on the terms the big five personality traits, green marketing, green marketing awareness and purchase intention.The third and the last chapter of the thesis consists of research conducted to examine the effect of green marketing awareness on purchasing intention according to the big five personality traits including the purpose and importance of the research. Its scope, model and hypotheses, type, main population and sample selection, data collection method, constraints and analysis are place.
Keywords: Beş Büyük Faktör Kişilik Özellikleri; Business; Green Marketing Awareness; İşletme; Marketing; Pazarlama; Purchase Intention; Satın Alma Niyeti Green Marketing; The Big Five Personality Traits; Yeşil Pazarlama; Yeşil Pazarlama Farkındalığı