Anadolu medeniyetlerinde takının kullanılması - Kökkılıç, Özlem (My University, 2012)
Bu çalışmada tarih öncesi çağlardan başlayarak, Anadolu toprakları üzerinde yaşamış olan medeniyetlerde takı kullanımı incelenmiştir. İlk bölümde antropolojik ve arkeolojik bulgular doğrultusunda insanlık tarihinde takı kullanımının ortaya çıkış nedeni ve kullanım amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde takı yapımında kullanılan malzemeler hakkında temel bilgiler yer almaktadır. Tarihsel süreç içerisinde takı yapımında kullanılan malzemeler madenler, organik malzemeler ve taşlar olmak üzere üç gurup halinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise takı yapım teknikleri ve bu tekniklerin temel uygulama yöntemleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Anadolu toprakları üzerinde yaşamış olan medeniyetler Paleolitik Çağ’dan başlayarak Osmanlı Dönemi’ne kadar kronolojik sıralamada yer almaktadır ve Anadolu’da tarihsel süreç içerisinde takı kullanımını etkileyen dinsel, statüsel, cinsel, kültürel ve coğrafik sebepler incelenmiştir. İlk insan yaşamından başlayarak medeniyetlerin oluşum ve var olma süreçleri kültürel farklılıkları ve birbirleri ile kültürel etkileşimleri mimari ve heykel sanatı özellikleri ve takı kullanımına etkileri anlatılmıştır. Son bölümünde ise, Anadolu Medeniyetleri’nde takının kullanılması açısından çıkarılan sonuçlar açıklanmıştır.

In this thesis, jewel use of civilizations who lived on Anatolian soil is analyzed starting from the prehistoric eras. In the first part the cause of emergence of jewel use and the cause of its usage in human history is analyzed according to the anthropological and acheological finds. In the second part basic information about the material used in jewel making is situated. The material in jewel making in the historical process is examined in three groups as mines, organic materials and gems. In the third part the techniques of jewel making and their application methods are explained. In the fourth part the civilizations who lived on Anatolian soil from Paleolithic Era to Otoman Age are situated in chronological order and the religious, situational, sexual, cultural and geographical causes affected the historical process in Anatolia are analyzed. Starting from the emergence of mankind, the creation and existance process of civilizations, their cultural differences and their cultural interaction to one another, architecture and art of sculpture’s characteristics and their influence on jewel use is explained. In the last part, the result obtained from the jewel use of Anatolian Civilization are clarified.
Keywords: Heykel; Takı