Kooperatifleşmenin gelir dağılımı üzerine olumlu etkisi - Akyol, Zafer (My University, 2014)
Gelir dağılımı adaletsizliği 21’inci yüzyıl dünyasının en önemli sorunlarının başında gelir. Özellikle küreselleşmenin arttığı 1980’lerden sonra sıradan bir ekonomik sorun olmaktan çıkarak politik ve sosyal sorun olarak da değerlendirilmiştir. Bu yüzden, gelir dağılımı adaletsizliği son 30 yıllık dönemde gündemde sıkça tartışılan bir konu olmuştur. İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren var olan kooperatif hareket, 19’uncu yüzyıl sonlarında kurumsallaşmış ve zayıf topluluklarının güçlenmesi gelir dağılımındaki dengeyi yoksul lehine çevirmiştir. 20’inci yüzyıl boyunca kooperatifler birçok ülkede gelir dağılımını düzenleyen önemli bir iktisadi enstrüman olmuştur. Bu tez çalışmasıyla kooperatifleşmenin, gelir dağılımı adaletinin sağlanmasındaki önemi ortaya çıkarılmış, günümüzde giderek derinleşen eşitsizliğin önlemesinde kooperatifleşme çalışmalarının hızlandırılması gerekliliği vurgulanmıştır.

İnequality of income distribution is one of the leading issues of today's world. The issue has long been considered to be economic but notably after 1980's during when the globalization of income distribution has become an issue which discussed so often gained speed it has turned out to be a social problem. Due to this consideration inequality. The cooperative movement which has been existed from the beginning of human being history institutionalized at the end of 19th century and poor communities got stronger by the balance of income distribution which was turned in favour of them. Therefore cooperatives has become an important economical instrument in order to organize income distribution in many countries during 20th century. By this study the importance of cooperatives was revealed and the necessity to accelerate the cooperative endeavors to prevent inequality which gets deeper and deeper was emphasised.
Keywords: Ekonomik yönleri; Gelir dağılımı; Kooperatifler; Türkiye