Katma değer vergisinde sorumluluk ve müteselsil sorumluluk - Tığlı, Pınar (My University, 2004)
Ülkemizde, vergi alacağını garanti altına almak ve vergi kaybını en aza indirmek için vergi yasalarında verginin asıl mükellefi yanında sorumluluk ve müteselsil sorumluluk müesseselerine de yer verilmiştir. Özellikle indirim mekanizmasına dayalı bir çeşit tüketim vergisi olan katma değer vergisinin hazineye mutlaka intikalini sağlamak amacıyla bu iki müessese, diğer vergi kanunlarında olduğu gibi KDV Kanunu'nda da yer almıştır. Bu çalışma ile KDV' de sorumluluk ve müteselsil sorumluluk uygulaması anlatılmaya çalışılmıştır. Asıl mükellefler yerine sorumlular türetilmesi, tek bir vergiyi toplamak amacıyla çok işlem, bilgi ve belge yaratılması, vergi sistemimizin her geçen gün daha karmaşık hal almasına ve birçok haksız ve adaletsiz uygulamaya neden olmuştur. Artık Türk Vergi Sisteminde köklü tedbirler alınarak kalıcı çözümlere ulaşılması gerekmektedir. Sorumluluk ve Müteselsil sorumluluğun vergi yasalarında ayrıntılı olarak düzenlenip kapsamının daraltılmasının yerinde olacağı kanısındayız. In our country, for the purpose of securing tax receivables and minimizing tax loss, the institutions of liability and liability in continuous succession have been granted a place in the tax laws in addition to the actual payer of tax. In particular, for the purpose of ensuring transfer to the Treasury of the value added tax, which is a type of consumption tax based on the discount mechanism, these two institutions have taken a place in the VAT Law as in the other tax laws. By this study, an attempt has been made to explain the practice of liability and liability in continuous succession for the VAT. Derivation of liable parties instead of actual taxpayers, multiple processes for the purpose of collecting a single tax, creation of information and documents have caused our tax system to become more complicated day by day and many unfair and unjust practices. It is required anymore to reach permanent solutions by taking radical precautions in the Turkish tax system. We bear the conclusion that it will be proper to arrange in detail liability and liability in continuous succession in the tax laws and to narrow the scope thereof.
Keywords: Hukuk; Katma Değer Vergisi; Tüketim ve gider vergileri; Vergi hukuku