Türev ürünler ve yeni bir finansal ürün olarak iklim türevleri - Boran, Anıl Umut (My University, 2012)
Finansal piyasalarda yaşanan son gelişmeler işletmelerin risk yönetimine olan ihtiyaçlarını arttırmış ve türev ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Türev ürünler; değeri bir menkul kıymete, varlığa ya da borsa endeksine vb. bağlı olan finansal ürünlerdir. Bu ürünler yatırımcılar tarafından riskten korunma, arbitraj ve spekülasyon amaçlarıyla kullanılmaktadır. Piyasalarda kullanılan en önemli türev ürünler; forward, futures, opsiyon ve swap sözleşmeleridir. Türev ürünlerin yalnızca belirli ihtiyaçlara cevap veriyor olması ve belirli dayanak varlıklar üzerine düzenleniyor oluşu piyasaların farklı ihtiyaçlarına cevap verememiş, bu durum da farklı finansal ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Örneğin; küresel ısınmanın etkilerinin giderek daha fazla hissedildiği ve beklenmeyen iklim değişikliklerinin yaşandığı günümüzde işletmeler gelirlerini istikrarlı bir şekilde devam ettirebilmek için İklim Türevleri adı verilen ürünleri kullanmaya başlamışlardır. Çalışmada öncelikle Türev Ürünler hakkında verilmiş daha sonra da değişen ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkmış olan İklim Türevleri olarak bilinen ürünler tanıtılmış ve bu ürünlerin Türkiye’de kullanılabilirliğini tartışılmıştır. rev Ürünler, İklim Türevleri, Hava Riski.

Last developments in financial markets increase the need for risk management and cause to arise derivative products. Derivative products are financial contracts whose value is based on, or derived from, a traditional security (such as a stock or bond), an asset (such as a commodity), or a market index. These products are used for risk protection, arbitrage and speculation purposes. Most commonly used derivative products are; forward, futures, options and swap contracts. Since these products are useful for specific needs and arranged for determined products, this condition caused to be discovered new and different financial products. For instance; we are feeling global warning’s effects and climate changes more nowadays. As a consequence of this, firms started to use new products namely Weather Derivatives for maintaining income stability. In this study, general information were given about Derivative Products firstly, then Weather Derivative products which were arised as a result of varying needs were introduced and applicability of these products in Turkey was discussed. Key Words: Derivative Products, Weather Derivatives, Weather Risk.
Keywords: Finansal Ürünler; İklim Türevleri; Türev İşlemler