Dairesel antrenmanlarda istasyonlar arası iki farklı dinlenme süresinin sürat, kuvvet, tekrarlı sprint yeteneği ve aerobik güce etkisinin değerlendirilmesi - Koç, Bahadır (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Bu araştırmanın amacı dairesel antrenmanlarda, istasyonlar ve setler arasındaki dinlenme sürelerinde yapılacak değişikliğin sürat, kuvvet, tekrarlı sprint yeteneği ve aerobik güce etkisinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun futbol takımında yer alan 16 erkek sporcu katılmıştır. Sporcular, İstasyonlar Arası Dinlenen Gurup (İDG) ve Setler Arası Dinlenen Gurup (SDG) olmak üzere 2 farklı gruba ayrılmıştır. Sporculara haftada 2 gün (Salı ve Perşembe) olmak üzere 8 hafta boyunca dairesel antrenman uygulanmıştır. Sporculara antrenman öncesinde ve sonrasında fiziksel ölçüm (boy, kilo, vücut yağ oranı) testleri, sürat testi, tekrarlı sprint testi, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi Seviye I, durarak uzun atlama testi ve bacak kuvveti testi ve algılanan yorgunluk düzeyi ölçüm testi uygulanmıştır.Bulgular: SDG sporcularının antrenmanlar sonrasında sürat, tekrarlı sprint ve aerobik güç özelliklerinde anlamlı düzeyde gelişim tespit edilmiştir. İDG sporcularının ise antrenmanlar sonrasında sadece aerobik güç (MaxVO2) değerinde anlamlı bir gelişim göstermiştir. İDG ve SDG sporcuları gelişim düzeyleri açısından karşılaştırıldığında setler arası dinlenen sporcuların tekrarlı sprint yeteneği yorgunluk indeksi (TSYy) ve MaxVO2 değerleri, istasyonlar arası dinlenen sporculara göre daha iyi gelişim gösterdiği görülmüştür.Sonuçlar: Dairesel antrenmanlarda, sporcuların yorgunluk indeksi açısından tekrarlı sprint yeteneği ve aerobik gücü geliştirmek için setler arası dinlenme yapanların, istasyonlar arası dinlenme yapanlara göre daha verimli olduğu tespit edilmiştir.

ABSTRACTPurpose: The aim of this study is to investigate the effect of changes in rest periods between stations and sets on speed, strength, repetitive sprint ability and aerobic power.Materials and Method: Sixteen male athletes in the football team of the School of Physical Education and Sports participated in the study. The athletes were divided into two groups: Inter-station Resting Group (İDG) and Inter-set Resting Group (SDG). The athletes were given a circuit training program for 8 weeks, 2 days a week (Tuesday and Thursday). Before and after the training, physical measurements (height, weight, body fatratio) tests, speed test, repeated sprint test, Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level I, long jump test and leg strength test and perceived fatigue level test were applied to the athletes.Findings: Significant improvement was observed in speed, repetitive sprint and aerobic power characteristics of İnter-sets Resting Group athletes after training. On the other hand, İnter-station Resting Group athletes only showed significant improvement in aerobic power (MaxVO2) after training. When the levels of development of the İnter sets Resting Group and İnter-station Resting Group athletes were compared, it was seen that the Repeated Sprint Ability Fatigue İndex and MaxVO2 values of İnter-set Resting Group showed better improvement than the İnter-station Resting Group.Conclusions: In circuit training, it was found that inter-set resting was more efficient than inter-station resting to improve repeated sprint ability and aerobic power of athletes in terms of fatigue index.
Keywords: Aerobic Power; Aerobik Güç; Dairesel antrenman; Kuvvet; Öğrenim ve öğretim; Repeated Sprint; Speed; Spor; Sports; Strength; Study and teaching; Sürat; Tekrarlı Sprint Circuit training