İlköğretim dönemi (6. sınıflarda) beden eğitimi derslerinde basketbol oyun kuralları öğretiminde oyunla öğretim tekniği kullanılmasının oyun kurallarını öğrenmeye olan etkisinin incelenmesi - Bilgin, Mehmet Ali (My University, 2010)
Bu çalışmadaoyunla öğretim tekniği kullanılmasının (ilköğretim 6. sınıflarda) beden eğitimi ve spor derslerinde basketbol oyun kurallarını öğrenmeye olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmada yer alan deney ve kontrol grupları rastgele belirlenmiş olup, her iki grupta 10 kız 10 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Toplam örneklem grubu 40 öğrencidir. Deney grubuna; her basketbol oyun kuralı için daha önceden hazırlanmış olan oyunla öğretim okul bahçesindeki basketbol sahasında uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise; sınıf içerisinde klasik (sunu yöntemi) yöntem kullanılarak basketbol oyun kuralları anlatılmıştır. 6. Sınıflardaki deney ve kontrol gruplarına basketbol oyun kuralları öğretiminde kullanılan değerlendirme formu, ön test olarak uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda da aynı değerlendirme formu son test olarak uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucuna başka bir faktörün etki etmemesi için ön testler ve son testler aynı gün içerisinde yapılmıştır. Bu çalışmalar haftada 2 ders saati toplam 3 hafta sürmüş olup ilk ve son hafta 3’er oyun kuralı işlenmiş, 2. hafta ise 4 oyun kuralı anlatılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda oyunla öğretim tekniğinin 6. sınıflarda deney grubu lehine olumlu etki sağladığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; oyunla öğretim tekniğinin beden eğitimi ve spor derslerinde öğretmenler tarafından kullanılması ve yararlanılması gereken bir teknik olduğu, öğrenciler için de daha verimli ve eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturduğu kanısına varılmıştır.

In this study, the effects of using The Method of Teaching through Games (in 6th grade, Primary School) on learning basketball rules in Physical Education and Sports lessons have been researched. Experimental and Control groups in the research, which have been chosen randomly, consisted of 10 female and 10 male students. There were 40 students in the whole sample groups. The games, which were pre-prepared for each basketball rule, have been applied to Experimental group in the basketball court of the school garden. As for the Control group, basketball game rules were explained in the classroom through traditional expression methods. The evaluation form, which is used in the teaching of basketball game rules, was applied to the 6th grade Experimental and Control groups as pre-test. The same evaluation form was applied as final test at the end of the study. The pre-tests and final tests were carried out within the same day to avoid the influence of any other factors. This study lasted 3 weeks, including 2 hours per week that in the first and third weeks 3 game rules, in the second week 4 game rules were explained. Having a look on the findings, it has been found that The Method of Teaching through Games has had a positive impact on the 6th grade Experimental group in their favor. As a result, it has been concluded that taking the advantage of The Method of Teaching through Games is a way which should be referred to by teachers in Physical Education and Sports lessons; as for the students
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor_Öğrenim ve Öğretim; İlköğretim_Beden Eğitimi ve Spor; Öğrenim ve Öğretim_İlköğretim