Boş zaman pazarlaması ve müzecilikte bir uygulama - Özgören, Ferahnur (My University, 2007)
BOŞ ZAMAN PAZARLAMASI VE MÜZECİLİKTE BİR UYGULAMA Sanayi Devrimi ile ülkelerin milli gelirlerinde meydana gelen artışın kişisel gelirlere yansıması kişilerin; kültür, spor, eğlence, turizm ve hobiler gibi boş zaman faaliyetleri için harcadıkları miktarı ve zamanı arttırmıştır. Kişiler, boş zamanlarında geçirecekleri faaliyetlerin seçiminde özgürdür ve kişilerin, boş zamanlarını geçirecekleri faaliyetler çok çeşitlidir. Kişiyi, boş zaman faaliyetlerinin seçimine ikna etme görevi ise yüksek derecede pazarlama becerisi gerektirmektedir. Bu bağlamda çok sayıda işletme kişilerin boş zamanı ve harcanabilir geliri için rekabet etmektedir. Bu çalışmanın amacı, boş zaman faaliyetlerinden biri olan müze ziyaretine katılan kişilerin profillerini, istek, ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmektir. Müze ziyaretçileri üzerinde gerçekleştirilen bu uygulamalı çalışmada anket sonuçları değerlendirilerek müzelerin pazarlama planlarını geliştirmelerinde yol gösterici olacak önerilerde bulunulmuştur.

LEISURE MARKETING AND A PRACTICE ON MUSEUMING With the Industrial Revolution, the reflection of the national income’s increase of the countries to the people’s personal income made the people spend time on leisure activities like tourism and hobbies. People are free of choosing the activities of their leisure time and the activities of spending their leisure time are various. The duty of persuading a person to choose his leisure time activities requires a highly marketing skill. In this context a great number of business enterprise compete for the people’s leisure time and their income that they can spend. The aim of this study is to attach the profiles, desires, needs and expectations of the people’s visiting the museum. In this applied research over the visitors of the museum, there have been made some advices by evaluating the results of the public survey which will lead the museums developping their marketing plans.
Keywords: Hizmet Pazarlaması; Müzeler_Pazarlama; Pazarlama; Üretim Yönetimi