Yapay zekâ teknolojisinin dijital fotoğrafçılığa etkisi - Kasapoğlu, Hasan (My University, 2024)
Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin dijital fotoğrafçılık üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Dijital fotoğrafçılık, analog fotoğrafçılıktan dijitale geçişle birlikte önemli dönüşümler geçirmiştir. Bu dönüşüm, mobil cihazların yaygınlaşması ve sosyal medya platformlarının entegrasyonu ile daha da hızlanmıştır. Yapay zekâ teknolojileri, dijital fotoğrafçılığın her alanında, görüntü tanımadan otomatik düzenlemeye, fotoğraf kalitesinin artırılmasından çekim tekniklerine kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Çalışmanın temel amacı, yapay zekânın dijital fotoğrafçılık üzerindeki etkilerini derinlemesine analiz etmektir. Bu kapsamda, yapay zekâ algoritmalarının görüntü tanıma, otomatik düzenleme, yüz ve nesne tanıma, fotoğraf kalitesini artırma ve fotoğraf arşivleme gibi uygulamalardaki rolü ele alınmaktadır. Ayrıca, yapay zekâ destekli fotoğrafçılığın avantajları ve dezavantajları, bu teknolojinin gelecekteki potansiyeli ve fotojurnalizm üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Literatür taraması ve mevcut bilimsel çalışmaların verilerine dayanarak gerçekleştirilen bu çalışma, yapay zekânın dijital fotoğrafçılıktaki rolünü anlamak için sistematik bir çerçeve sunmaktadır. Yapay zekâ teknolojilerinin hızla gelişmesi, bu alandaki yeniliklerin sürekli olarak güncellenmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda, çalışma, yapay zekâ ve dijital fotoğrafçılık alanındaki mevcut bilgi birikimini sentezlemekte ve gelecekteki araştırmalara ışık tutmaktadır. Sonuç olarak, yapay zekâ teknolojilerinin dijital fotoğrafçılık üzerindeki etkileri, fotoğrafçılığın teknik ve sanatsal yönlerini derinlemesine etkilemekte ve yeni yaratıcı fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışma, yapay zekâ ve dijital fotoğrafçılık alanında yeni araştırmaları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

This study comprehensively examines the effects of artificial intelligence technologies on digital photography. Digital photography has undergone significant transformations with the transition from analogue photography to digital. This transformation has accelerated with the widespread use of mobile devices and the integration of social media platforms. Artificial intelligence technologies are used in all areas of digital photography, from image recognition to automatic editing, from improving photo quality to shooting techniques. The main purpose of this study is to analyse the effects of artificial intelligence on digital photography in depth. In this context, the role of artificial intelligence algorithms in applications such as image recognition, automatic editing, face and object recognition, photo quality enhancement and photo archiving is discussed. In addition, the advantages and disadvantages of AI-assisted photography, the future potential of this technology and its effects on photojournalism are discussed. Based on a literature review and data from existing scientific studies, this study provides a systematic framework for understanding the role of artificial intelligence in digital photography. The rapid development of artificial intelligence technologies requires continuous updating of innovations in this field. In this context, the study synthesises existing knowledge in the field of artificial intelligence and digital photography and sheds light on future research. As a result, the effects of artificial intelligence technologies on digital photography deeply affect the technical and artistic aspects of photography and offer new creative opportunities. This study aims to encourage new research in the field of artificial intelligence and digital photography.
Artificial intelligence technology impact on digital photography
Keywords: digital photography; dijital fotoğraf; mobil fotoğrafçılık; mobile photography; new media; social media; sosyal medya Artificial intelligence; Yapay zeka; yeni medya