“Exports, R&D and productivity growth in Turkish manufacturing sector” - Özalp, Meral (My University, 2008)
Ekonomik büyüme literatüründe, verimlilik artışları ve teknolojik gelişme büyümenin temel kaynakları arasında kabul edilmektedir. Yapılan bazı çalışmalar, AR-GE faaliyetlerinin teknolojik gelişme ve verimlilik artışlarındaki önemine dikkat çekmektedirler. Bununla birlikte, dünya piyasalarına entegrasyon eğiliminin sürekli artması ülkelere daha geniş bir teknolojik bilgi stokuna ulaşma imkanı sağlamaktadır. İhracata dayalı büyüme modelleri, ihracatın verimlilik artışlarına yol açan önemli faktörlerden biri olduğunu iddia etmektedirler. Bu nedenle, bu çalışmada 1993-2001 yılları arasında Türk imalat sanayinde ihracatın ve AR-GE yatırımlarının verimlilik artışları üzerindeki etkileri 103 sektörden oluşan panel veri seti ele alınarak ampirik olarak araştırılmaktadır. Verimlilik artışları, Fare, Grosskopf, Norris ve Zhang (1994) tarafından tanımlanan Malmquist verimlilik değişimi indeksi ile ölçülmüştür. Bu indeks birbirini izleyen iki zaman arasında verimlilik değişimini ölçmektedir. Malmquist verimlilik değişimi indeksi teknolojik değişim indeksi ve etkinlik değişimi indeksi olmak üzere iki bileşene ayrılabilir. İki yönlü sabit etkiler panel veri metodu kullanılarak incelenen ilişki, ihracat yanlı büyüme hipotezinin Türk imalat sanayi için geçerli olduğunu göstermiş ve AR-GE yatırımlarının teknolojik gelişme indeksi üzerindeki etkisi pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Verimlilik artışı, ihracat, AR-GE

Productivity Growth and technological progress are accepted among the main sources of growth in the literature of economic growth. Some studies have stressed the role of R&D activities in technological progress and productivity growth. Besides, ongoing integration to the world markets have led to access to a larger technical knowledge. Export-led productivity growth models emphasize the promoting role of exports on productivity growth. The objective of the thesis is to investigate the impact of exports and R&D investments on productivity growth for Turkish manufacturing sector. The relationship is empirically examined for a panel of 103 Turkish manufacturing sectors covering the period 1993-2001 using panel data approach. The productivity growth is measured by Malmquist index, introduced by Fare, Grosskopf, Norris and Zhang (1994). The Malmquist productivity growth index may be interpreted as the change in productivity from one year to another. Furthermore, it is possible to decompose it into two components; technical change (innovation) and efficiency change (catching-up). Two-way fixed effects panel regressions are applied and the results indicated that export-led productivity growth hypothesis is valid for Turkish manufacturing sector. Additionally, it is found that R&D investments have a positive and statistically significant effect on technical change index. Productivity growth, Exports, R&D
Keywords: AR-GE (Araştırma Geliştirme); Ekonomik Büyüme; İhracat; Verimlilik Artışı